Coronaviruset sprids nu mycket aktivt – och det finns fyra omikronvarianter i Finland
De flesta som smittas drabbas endast av lindrig sjukdom, tack vare vaccinskyddet och immunitet från att ha insjuknat tidigare. Samtidigt har den stora smittspridningen också lett till flera dödsfall.
– Smittoläget just nu är, kan man nästan säga, värre än någonsin om man tittar på hela landet, säger överläkare Asko Järvinen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS.
Mörkertalet är stort i och med att många coronatestar sig med självtest, och de resultaten registreras ingenstans. Analys av avloppsvatten bekräftar ändå att smittspridningen är på en hög nivå.
På onsdagen var 969 coronapatienter på sjukhus, vilket är drygt tre gånger fler än vid årsskiftet.
Smittspridningen ökar klart nu, till exempel till följd av omikronvarianten BA.2 som nyligen blev den dominerande i Nyland och Egentliga Finland.
Den sprider sig 40 procent snabbare än den tidigare omikronvarianten BA.1.
– Under de senaste dagarna har vi sett lite ökning i antalet patienter som kommer till sjukhus på grund av corona.
Järvinen bedömer att läget kommer att fortsätta förvärras under de närmaste veckorna.
Ungefär hälften av coronapatienterna är ändå på sjukhus med covid-19 - alltså de är på sjukhus av någon annan orsak än corona.
– De som kommer in på grund av coronan tycks också ha en lindrigare sjukdom. Läkarna på coronaavdelningarna berättar att patienterna inte är lika sjuka som förr och de är lättare skötta och de blir inte i dåligt skick lika fort eller lika oanande som tidigare.
Antalet intensivvårdspatienter har hållits på en låg nivå nationellt (32 personer på onsdagen), men antalet kan vara på uppgång igen.
Belastningen på intensivvården tros inte öka
Omikronvarianterna har ändå visat sig vara lindrigare än deltavarianten så belastningen på intensivvården tros inte öka särskilt mycket, om ens alls.
Helhetsbilden är alltså att vaccinerna ger de flesta ett utmärkt skydd mot allvarlig sjukdom – särskilt efter tre doser. Och nu är det dessutom aktuellt att ge äldre en fjärde dos.
– Vi har ganska bra vaccinationstäckning. Och de som är vaccinerade brukar ha en lindrigare sjukdom än ovaccinerade.
Det har ändå skett flera coronadödsfall på sistone. Det beror på att vaccinerna inte ger ett 100-procentigt skydd mot allvarlig sjukdom och mot dödsfall till följd av covid-19, samtidigt som smittspridningen har varit mycket stor. Framför allt de äldsta löper högre risk.
Men andra sjukdomar är ofta den egentliga dödsorsaken.
– Alla dödsfall som sker inom 30 dagar efter att man har testat positivt för covid-19 registreras som coronadödsfall.
De allra flesta coronadödsfallen sker bland de som är 70 år eller äldre, och medianåldern är 82 år – hälften av de här dödsfallen sker alltså bland de som är äldre än det och hälften bland de som är yngre än det.
Inte bara en eller två omikronvarianter
Det finns åtminstone fyra varianter av omikron i Finland just nu (officiellt kallas de ofta för undervarianter).
Varianten BA.2 håller på att bli vanligast, men fortfarande sprids också BA.1 och dess nära släkting BA.1.1. Dessutom finns det en variant som är en kombination av BA.2 och BA.1.
Virologiprofessor Olli Vapalahti vid Helsingfors universitet berättar att de ändå inte är så olika varandra att det skulle ha någon större praktisk betydelse vilkendera man smittas av.
– Sjukdomsbilden är likadan och skyddet från coronavaccinerna är likadant.
Nu smittas fler över 50 år
Om man har haft en omikronvariant så får man ett ganska så bra skydd mot att insjukna allvarligt i en av de andra varianterna som nu cirkulerar. Det berättar virologiprofessor Olli Vapalahti.
– Så det finns immunitet. Men vi vet inte hur lång tid det tar innan den försvinner, påpekar han.
Hittills är det främst personer under 50 år som har haft omikron, men nu sprids coronaviruset också allt mer till de som är äldre än det, tillägger Vapalahti.
En majoritet av finländarna har ännu inte varit smittade av omikron.
När BA.2-varianten dessutom sprider sig snabbare än de tidigare varianterna så innebär det att coronavågen kommer att fortsätta ännu en tid.
– När vi får en variant som sprider sig bättre så kommer det att gå längre i samhället än tidigare varianter som inte spreds lika bra, säger Vapalahti.
"Rädslan har lite släppt"
Hur ska man nu förhålla sig till coronaviruset, när smittspridningen är rekordhög och de flesta samtidigt får ett bra skydd av vaccinerna? Asko Järvinen svarar så här:
– Egentligen tror jag att för de flesta i samhället så har rädslan lite släppt och vi beter oss lite annorlunda. De som ännu inte har haft omikronsmittan, så om man har riskfaktorer för en svår sjukdom, då ska man skydda sig. Då ska man använda munskydd och med tanke på vad smittläget är i dag så ska man försöka undvika onödiga kontakter utanför hemmet.
– Men de som är vaccinerade och de som har haft omikronsmittan efter årsskiftet eller kring årsskiftet, så för dem borde det bli friare och möjligt liv med kontakter så småningom, tillägger han.
Järvinen bedömer att smittläget kommer att lugna ned sig i maj månad. Det har skett tidigare, när folk vistas mera utomhus och vädret och andra förhållanden inte är lika gynnsamma för virus.
Virologiprofessorn Olli Vapalahti är inne på samma linje.
– Jag tror att det finns många saker som antyder att när sommaren närmar sig så kommer vi att få en bättre situation.
Samtidigt nämner han ändå att viruset kommer tillbaka efter det. Hur allvarligt läge det blir då är oklart i det här skedet.
Virus behöver nämligen inte alltid utvecklas så att de blir lindrigare med tiden. Till exempel influensan kan vissa år vara värre av sig själv och vissa år lindrigare av sig själv.
