Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige inför ID-kontroller för fartygspassagerare – till följd av kriget i Ukraina

Från 2022
Uppdaterad 23.03.2022 13:39.
Fartyget Aurora Botnia på väg mot Umeå genom isen.
Bildtext Fartygspassagerare på väg från Finland till Sverige måste snart visa upp ID-bevis.
Bild: Anna Wikman / Yle

Resenärer på kryssning till Sverige får förbereda sig på att visa upp ID. Den svenska regeringen meddelar att kontroller ska göra det enklare att registrera människor som är på flykt.

Sveriges regering har beslutat att ändra en förordning och därmed göra id-kontroller obligatoriska för alla som reser till Sverige med passagerarfartyg. Ändringen gäller från den 28 mars till den 1 september, meddelar den svenska regeringen.

Ändringen motiveras med det stora antalet människor som flytt kriget i Ukraina.

"När en stor mängd människor på flykt nu rör sig genom Europa innebär det också extra utmaningar att registrera korrekta uppgifter. Det kan också underlätta förutsättningarna för mottagandet av människor på flykt", skriver svenska regeringen.

Redan i dagsläget är rederier skyldiga att upprätthålla passagerarlistor. Det finns också en skyldighet att kolla identitetsbevis om någon misstänks ha uppgett felaktiga uppgifter. I och med förändringen blir ID-kontroller obligatoriska för alla.

ID-kontrollerna gäller inte mellan svenska hamnar.

Förra veckan föreslog svenska regeringen en tillfällig lag för att kunna införa id-kontroller också för resenärer som kommer till Sverige med tåg eller buss. Då motiverades kontrollerna också som en åtgärd för att skydda den nationella säkerheten.

"Vi måste kunna säkerställa ordning och reda och det är viktigt att regeringen har de verktyg som krävs för att på ett ordnat sätt ta emot de som kommer till Sverige", sa Sveriges infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i ett pressmeddelande i förra veckan.