Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tio år med konst, dans, film och mat – Konstfabriken blev det nya Borgås landmärke

Fasaden på en gammal tegelbyggnad.
Bildtext Den norra delen av byggnaden är nästan 100 år gammal.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Från risig problemfastighet till modernt kultur-, kongress- och affärskomplex. Konstfabriken har under tio år satt sin egen prägel på Borgå.

Det är en vanlig vardagskväll i Konstfabriken. Entréhallen befolkas av en vaktmästare och en biljettförsäljare. Annars är det tomt och stilla, men skenet bedrar.

Pandemirestriktionerna har precis slopats och allt fler Borgåbor vill nu uppleva konst och kultur på riktigt. I salarna är det gott om publik.

En av dem är Säde Kajosvou-Hämäläinen som har varit på bio och sett den Oscarsaktuella filmen Belfast.

– Som den äkta Borgåtippa jag är, så har ju den stora fabriksbyggnaden alltid funnits och det är helt fantastiskt med alla kulturevenemang som man ställer till med här, samt Konsthallen och restaurangerna. Jag tycker väldigt mycket om Konstfabriken, säger hon.

Det blir många besök för henne i huset, i medeltal tre gånger i månaden.

– Och Avanti! är äntligen på väg igen. Jag har flera, flera biljetter köpta redan inför sommarens festival. Nog är det en rikedom att ha det här stället med kultur och god mat.

Fönster och dörrar.
Bildtext Mycket av den gamla industrikänslan finns kvar i byggnanden
Bild: Mikael Kokkola / Yle

För vaktmästaren blir det nu bråttom. Publik väller ut ur den stora Avantisalen. Kören Grex Musicus filmkonsert är över.

– Konserten var fantastisk, men musiken var lite okänd från filmerna, säger Lena Liljemark.

Hon bor nära Konstfabriken och är ofta på besök.

– Borgå har ju tidigare saknat ett sånt här ställe, jag tyckte också om den gamla Fiskarsfabriken, men det är mycket bättre nu och trevligt med konsten, biograferna och restaurangen.

För de kommande tio åren har hon en enda önskan.

– Jag tycker om Konstfabriken, så hoppas Borgå stad orkar hålla på med den, säger hon.

Flygbild över Borgå.
Bild: Borgå stad/Johannes Korpijaakko

Fartfylld start

När allt började för tio år sedan skedde det först med en liten tjuvstart. "Rock-kören" Cawiar gav den allra första konserten i Konstfabriken, förstås i den stora Avantisalen. Det här var den 28 april 2012.

Sedan var det dags för morsdagskonsert i maj och en första utställning med Jukka Rintalas design och kläder.

Statsminister Jyrki Katainen invigde sedan officiellt Konstfabriken den 13 augusti. Lite senare ställdes ett 50-tal teckningar av Leonard Cohen ut.

Gratis presentkort till de femtio första kunderna ledde till en enorm ansamling människor utanför Konstfabrikens nyöppnade H&M.
Bildtext Augusti 2012. Gratis presentkort till de femtio första kunderna ledde till en enorm ansamling människor utanför Konstfabrikens nyöppnade H&M.
Bild: YLE/Oscar Gustafsson

Borgåborna var i början väldigt intresserade av Konstfabriken och tre gånger per dag ordnades en timme långa husvisningar för alla nyfikna. Den miljonte besökaren korades i december 2015. Henne möter vi lite senare i artikeln.

Konstfabriken ägs av tre centrala finländska stiftelser: Suomen Kultuurirahasto, Alfred Kordelininin säätiö och Emil Aaltosen säätiö. Borgå stad hyr 10 000 kvadratmeter av totalt 16 000.

Grävmaskin i fabriksbyggnad.
Bildtext Arbetet med att förnya fabriksbyggnaden inledes 2007. Marken var förorenad av den tidigare industriverksamheten.
Bild: Event Factory

Fanerfabrik, hästskofabrik, maskinverkstad och nu konstfabrik

Om man tidigare i den nästa hundra år gamla byggnaden tillverkade bland annat hästskor, faner, traktorer, skogsmaskiner och tavelramar är produkten nu något helt annat.

– Vi gör kultur på en bred skala från musik, teater och dans till matkultur och film. Konstfabriken lever nästan dygnet runt. Vi öppnar dörrarna klockan nio på morgonen och om det är konsertkväll så stänger vi vid midnatt, säger Susanne Dahlqvist.

Hon är vd för det företag, Event Factory, som har till uppgift att fylla den stora byggnaden med innehåll. Något hon har gjort från dag ett.

Susanne Dahlqvist med byggandet av Konstfabriken i bakgrunden, det mesta är täckt av snö.
Susanne Dahlqvist utanför Konstfabriken, sol och snö.
Jämförelse av två bilder: Tio år har gått. Susanne Dahlqvist framför Konstfabriken.
Bilder: YLE/Mikael Kokkola (vänster), Mikael Kokkola / Yle (höger)
Fabriksbyggnad rivs.
Bildtext Hela den södra flygeln revs.
Bild: Event Factory

Sedan 2017 har företaget som ägs av Borgå stad haft ett positivt bokslut förutom det första coronaåret 2020.

I hennes ögon har Konstfabriken blivit en viktig del av staden Borgå.

– För tio år sedan fanns här ingenting annat än ogräs och kaniner runt den gamla fabriksbyggnaden. Nu finns här en ny stadsdel vid västra åstranden med massor av nya invånare, säger hon.

Om tio år tror hon att Konstfabriken är en ännu större del av stadens kultur- och konstliv.

– Folk behöver ett ställe att gå till och bara andas och njuta av det som erbjuds. Kulturens knutpunkt kommer att byggas i och runt Konstfabriken, säger Susanne Dahlqvist.

Hon hoppas också på att hotellplanerna på västra åstranden förverkligas.

Ylva Holländer i sin ateljé.
Bildtext Ylva Holländers detaljrika glober kräver ett stort arbetsrum.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

En annan som har varit med från början är bildkonstnär Ylva Holländer.

– Det är ruljans hela tiden här i Konstfabriken och det är härligt, säger hon.

Hon och en del andra konstnärer har arbetsrum intill Konsthallen på andra våningen. Där har hon skapat konst alla de tio år som Konstfabriken har funnits.

– Min ateljé är den största i huset. Här kan jag hålla på med flera arbeten samtidigt, som keramik och tecknande. Jag är nog en nöjd hyresgäst, säger hon.

Den långa gången utanför arbetsrummen har konstnärerna själva målat.

– Den kändes ännu längre då väggen var helt vit.

Hon uppskattar att Konsthallen ligger alldeles intill. Att följa med hur utställningar byggs och rivs var fjärde vecka ger perspektiv.

konstfabriken i borgå
Bildtext Konsten i Konstfabriken syns också på gårdsplanen.
Bild: Yle/Stefan Härus

– Borgå har förändrats med åren och nu känns det jättebra med Konstfabriken mitt i stan. Det är en helt annan stad än när jag flyttade hit för trettio år sedan, säger hon.

Gemenskapen är tidvis stark bland konstnärerna.

– Vi gör ju konst här i huset medan andra gör business. I början satt vi ofta på lunch tillsammans, minns Ylva Holländer.

Den miljonte besökaren

I december 2015 var det dags för den miljonte besökaren. Då hade Konstfabriken haft öppet i tre och ett halvt år.

Borgåbon Annika Liljestrand kom till Konstfabriken för att köpa julklappsbiljetter till en konsert. Som gåva fick hon två biljetter, ett restaurangpresentkort och en blombukett.

– Det är fantastiskt att det på hemorten finns så här mångsidigt med evenemang, konserter och underhållning för alla åldrar, sade hon då åt Yle Östnyland.

Stunden då hon överraskades med blommor och presentkort har Annika Liljestrand inte glömt. Under åren har hon fortsatt vara en flitig besökare.

Konstfabrikens miljonte kund
Bildtext Annika Liljestrand var Konstfabrikens miljonte kund i december 2015. Hon uppmärksammades med en blombukett.
Bild: Borgå stad

– Butikerna, bion, julmarknaden och förstås en hel del kultur blir det. Särskilt fint är det med alla konserter som ordnas här, så behöver man inte alltid åka in till huvudstadsregionen, säger Annika Liljestrand.

Av allt hon hört och sett i Konstfabriken är det en upplevelse hon vill lyfta fram; ståuppkomikern Sami Hedbergs show 365.

– Jag skulle inte längre kunna föreställa mig Borgå utan Konstfabriken. Dess betydande roll för staden har bara vuxit och lockar säkert hit en hel del besökare, säger hon.

400 utställningar, 2 300 filmpremiärer

Nu efter 10 år noterar Konstfabriken en besökarmängd på goda 3,2 miljoner som har vandrat in genom fabriksdörrarna för att se på 400 utställningar, vara med om 2 300 filmpremiärer eller besöka något av de 2 900 möten som har ordnats.

För Susanne Dahlqvist har tiden i Konstfabriken gett minnen och upplevelser så det räcker.

– Det finns massor av dem: den första konserten efter den stora renoveringen gavs av kören Cawiar, de första Avanti-konserterna då allt var nytt, första dansuppvisningen, första bilutställningen, julmarknaden. Allt det här minns man då det var första gången, säger hon.

Statsrådets möte i Konstfabriken 2017 var också en speciell händelse.

– Det är ett pussel av många fina stunder som bygger ihop den här helheten, säger Dahlqvist.

De första tio åren ska nu förstås firas, bland annat med en stor friluftskonsert för hela familjen i maj.

– Publiken har nu allt mer börjat hitta tillbaka hit efter att restriktionerna slopades. Vi fortsätter firandet hela året med ett mångsidigt program.

– Utekonserten i maj bjuder vi på och hoppas på sol och glada människor, säger Susanne Dahlqvist.

Konstfabriken i Borgå är nu en älskad 10-åring

6:02
Konstfabrikbygget i Borgå
Bildtext Byggnadsfasen 2011.
Bild: YLE/Sune Bergström
Bild: YLE/Mikael Kokkola

"Det är en ruljans här hela tiden och det är härligt" - Konstfabriken i Borgå fyller 10 år

6:14

Konstfabriken i Borgå firar tio år: "Vi behöver ett ställe där vi kan njuta av att vara tillsammans"

9:33

Diskussion om artikeln