Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Trodde något hade hänt åt en familjemedlem" – chock, förtjusning och entusiasm bland de trejdade NHL-finländarna

Kaapo Kähkönen i farten.
Bildtext Kaapo Kähkönen får stoppa puckar i Kalifornien i framtiden.
Bild: John E. Sokolowski/USA TODAY Sports/All Over Press

Tre finländare fick flytta då transferfönstret stängde i NHL – av dem är Artturi Lehkonen och Urho Vaakanainen riktigt nöjda medan Kaapo Kähkönen inte vet vad han ska tycka. Finns bara ett sätt att reagera, säger han till Yle.

Drömmar om ett långt slutspel i Minnesota byttes ut mot en mindre ljus vår i San Jose.

Kaapo Kähkönen var offret då Minnesota valde att uppgradera sin målvaktstduo. Kähkönen skickades till San Jose i utbyte mot backen Jacob Middleton och ersattes av Marc-André Fleury som Wild köpte in från Chicago.

Enligt The Athletic (bakom betalmur) hade Chicago velat ha Kähkönen i affären också, men i det skedet hade han redan lovats bort till San Jose.

Själv fick Kähkönen höra om alla vändningar först då affärerna var klappade och klara.

– Vi hade helt normala morgonträningar då en tränare kom och sa åt mig att jag skulle sluta omedelbart, berättar Kähkönen till Yle Urheilu.

– Min första tanke var att något hade hänt åt en familjemedlem. Jag hade inte trott att en trejd fanns på kartan, fortsätter han.

Nya rivaler

I omklädningsrummet fick han vänta en stund innan klubbchefen Bill Guerin dök upp för att berätta nyheten.

– Det var ju en rätt stor chock. Känslan är fortfarande märkligt. Jag vet inte vad jag ska tycka och tänka, säger Kähkönen.

– Det lämnade en känsla av att jag vill visa åt dem att de gjorde fel beslut. Men jag tänker inte grubbla över det här. Jag ser fram emot min nya chans. Det är det enda sättet man kan se på det här, tillägger han.

Urho Vaakanainen flyttar också till Kalifornien. Vaakanainen var en del av megaaffären som framför allt skickade Hampus Lindholm från Anaheim till Boston.

I Ducks kan Vaakanainen nu få chansen han aldrig egentligen fick i Bruins.

Boston har höga förväntningar på Urho Vaakanainen.
Bildtext Urho Vaakanainen etablerade sig aldrig på allvar i Boston.
Bild: Richard A. Whittaker/Icon Sports/AOP

– Jag visste att transferfönstret höll på att åka fast och så ringer klubbchefen. Man visste ju nog direkt vad det handlade om, säger Vaakanainen och skrattar.

Om Kähkönen ansåg att han haft alla chanser att bli Minnesotas målvaktsetta i framtiden kan det samma inte sägas om Vaakanainens roll i Boston.

Tränaren Bruce Cassidy kastade offentligt Vaakanainen under bussen tidigt under säsongen då backen enligt honom varit lat. Nu väntar istället spel i ett lag som gjort sig av med flera backar och stora luckor att fylla.

– Jag föreställer mig att det här är en rätt bra grej. Anaheim är ett ungt och lovande lag, med mycket spetskompetens. De bygger något stort där. Jag snackade nyss med tränaren Dallas Eakins och känner mig väldigt ivrig nu, säger den 23-årige försvararen.

Från botten till toppen

Varken San Jose eller Anaheim kommer sannolikt att spela slutspel i vår. Anaheim ligger åtta poäng (och tre matcher) bakom Dallas på den sista wild card-platsen i väst.

San Jose, med en bättre poängprocent, har nio poäng upp till strecket.

Colorado toppar konferensen. Och det är dit flyttlasset bär för Artturi Lehkonen.

Artturi Lehkonen spelar ishockey för Montreal.
Bildtext Artturi Lehkonen är fortfarande en begränsad fri agent, en så kallad "RFA".
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Lehkonen var en av transferfönstrets största fiskar. Trots att han är en spelare som man placerar i de lägre rivigare kedjorna var många av storklubbarna ute efter just en sådan lirare.

Den Pemarbördige yttern har dessutom varit poängvass den här säsongen. Och under Montreals fantastiska slutspelssommar 2021 var han en av lagets viktigaste spelare.

– Han är en kille som vi tänkte att skulle passa perfekt. Han ger oss ett djup i anfallsleden vi behöver för att gå långt i slutspelet, motiverade Joe Sakic enligt The Athletic.

"Inte en total överraskning"

Och Lehkonen själv är också nöjd. Han gick ändå från ligans tangerat sämsta lag till det som enligt oddsmakarna nu är klara favoriter att gå till finalserien från den västra konferensen.

– Det var ju inte en total överraskning, men man kan aldrig riktigt veta om det blir av. Nu var det ju ändå första gången det hände, säger Lehkonen till Ilta-Sanomat.

– Men jag är ivrig. Colorado är ju ett ganska bra lag. Chanser att nå framgång tackar man ju inte nej till, fortsätter han.

Lehkonen medger ändå att Montreal hann kännas som ett andra hem för honom. Men flytten blir lite lättare då han nu åtminstone blir lagkamrat, kanske till och med tillfällig kedjekamrat, med Mikko Rantanen.

Duon tränar tillsammans i Åbo varje sommar.

– Vi messade genast lite av och ann, säger Lehkonen och skrattar.

Säsongens sista spelaraffärer var också på tapeten i veckans avsnitt av Yle Sportens NHL-podd. Klicka igång playern eller tryck här för att lyssna!

Colorado och Florida trejdgalenskapens största vinnare – förloraren Toronto åkte på dubbla nitlotter

30:17

Diskussion om artikeln