"Det är en myt att laddnätet för elbilar är glest i Finland" – många kedjor bygger ut laddnätet i år
Laddstolparna byggs i allt större grad i anslutning till mataffärer och restaurangkedjor eller annan service som elbilsföraren kan utnyttja medan bilen står och laddar i en timme.
En orsak att en del är skeptiska till elbil är att laddnätet en lång tid inte var nära på tillräckligt heltäckande i Finland. Men det påståendet stämmer inte längre.
– Det är en myt. En del kritiker har helt enkelt fastnat i samma spår i några år nu, säger Tuukka Heikkilä.
Han är expert på eldriven trafik på intresseorganisationen Energiindustri (Energiateollisuus) och van vid att behöva avslöja sanningen om seglivade myter om den elektrifierade trafiken.
Att laddnätet är för glest stämde kanske för några två, tre år sedan men sedan dess har det vuxit mycket, säger han.
I norra och nordöstra delen av Finland kan det vara lång väg till en station, men i övrigt är det väldigt få ställen i Finland där elbilsförare har över 50 kilometer till närmaste station.
Det visar också den karta Svenska Yle tagit fram med hjälp av data från den karttjänst elbilsförarnas förening erbjuder, latauskartta.fi.
"Laddningen under helghandlandet kan vara veckans enda laddning"
När Svenska Yle ringer runt till de vanligaste tjänsteleverantörerna för laddstolpar säger de alla samma sak: det är stor tillväxt på gång och kundintresset är enormt.
En av de som satsar stort är S-gruppen. De utvidgar nätverket ABC-lataus enormt de följande åren: från 72 laddstationer i dag till 1000 år 2025 är planen, med flera stolpar per station.
Utvidgningen sker vid ABC-stationer och på till exempel S-gruppens hotell, men fokus ligger uttryckligen på mataffärerna, allt från stora Prismakomplex till små Alepaaffärer.
– Det är ur kundens synpunkt en viktig tjänst som också påverkar valet av affär. Laddningen under helghandlandet kan till och med vara veckans enda laddning, säger Olli Tervonen hos S-gruppen.
Det är en viktig tjänst som påverkar valet av mataffär
Samma säger Tom von Bonsdorff som ansvarar för Keskos laddnät K-lataus.
– Om du trivs säg 45 minuter i en Citymarketaffär är det ett alldeles ypperligt tillfälle att samtidigt få bilen fulladdad. Det har vi sett som en bra service för kunden och förstås som ett sätt att locka kunderna till just våra butiker, säger von Bonsdorff.
K-lataus har ökat sina stationer från 78 stycken 2020 till 102 stationer i fjol, och ökningen i år kommer att vara markant.
Och kunderna uppskattar tjänsten.
– Förra året hade vi en ökning på 130 procent, alltså mer än en fördubbling i antalet laddningar. Bara i december månad gjorde våra kunder 40 000 enskilda laddningar, det är mycket mer än vad vi trodde, det är verkligen en explosionsartad ökning på gång, säger Tom von Bonsdorff.
Förra året hade vi en ökning på 130 procent, alltså mer än en fördubbling i antalet laddningar
Mataffärskedjan Lidl går så långt som att erbjuda gratis laddning åt sina kunder. De har laddstolpe på 66 av sina butiker och bygger 30 till i år, så i praktiken har varannan Lidl-affär snart en laddstolpe. Varje stolpe har plats för två bilar.
– Vi följer förstås med marknadsläget men just nu är vi väldigt nöjda med att erbjuda den servicen gratis. Det är en tjänst som intresserar kunderna och användningen växer över hela Finland, säger fastighetschef Arttu Puhakka på Lidl.
Alla kan inte ladda bilen hemma eller på kontoret
Elbolaget Helen som driver många av de offentliga laddstolpar som finns placerade vid gatuparkeringen i Helsingfors bygger också de ut sitt nät, inte bara i huvudstadsregionen utan landet över. Helen har 280 laddstationer i dag och bygger ut med åtminstone 20 i år.
Helen bygger bland annat ut stolpar i anslutning till Hesburgerrestauranger, precis som Recharge har byggt i anslutning till Mc Donaldsrestaurenger.
Så mycket kostar det att ladda
Priset vid offentliga laddstolpar varierar, men oftast kostar det 0,15–0,20 euro per kilowattimme vid en vanlig stolpe med 22kW-effekt, och 0,20–0,25 euro per kilowattimme vid snabbladdning på 50 kW.
Hur snabbt du laddar klart beror på hur stort batteri du har. Har du en några år gammal begagnad elbil är batteriet ofta högst 50 kW stort och då snabbladdar du från noll till hundra på högst en timme.
Nyare bilar har större batteri och räckvidd. Det finns snabbladdare med effekt på upp till 150 kW, men de är än så länge sällsynta.
Laddar du elbilen hemma är det billigare än vid offentlig stolpe. När Svenska Yle jämförde drivkraftspriset per 100 körda kilometer i februari var det tre gånger dyrare att köra på bensin än på hushållsel.
På Helen beskriver Veikko Karvonen två huvudsakliga användningar för laddstationer. Dels behöver snabbladdningen längs riksvägarna byggas ut för de långa resorna, och då är det naturligt för bilisten att stanna och äta samtidigt som bilen laddas.
Men så behövs det laddstationer i anslutning till annan form av service, för att ersätta hemmaladdningen i vardagskörandet:
– I en tät stadsbebyggelse som Helsingfors har alla inte möjlighet till hemmaladdning, säger Karvonen.
Förutom kommersiella aktörer bygger också till exempel städer och kommuner ut laddnätet. I vår har Helsingfors stad en ny offertrunda på kommande för att hyra ut fler parkeringsplatser i gatunätet för kommersiella aktörer att installera laddstationer på. Också husbolag installerar i allt snabbare takt laddstolpar på sina gårdar.
Nätet allt mer heltäckande, men antalet stolpar behöver växa lika snabbt som antalet bilar
Tuukka Heikkilä på föreningen Energiindustri säger att det viktiga nu skulle vara att laddnätet byggs ut med fler stolpar per station så det inte är kö vid laddstolparna. Det är det som är avgörande för att få antalet elbilar att öka.
– Utmaningen är att antalet elbilar fördubblas varje år, så nätet borde byggas ut i samma takt. Särskilt snabbladdarna längs med riksvägarna behöver bli fler, säger Heikkilä.
Särskilt snabbladdarna längs med riksvägarna behöver bli fler
Han tar Norge och Sverige som exempel och säger att varje land som har viljat främja elbilskörandet har sett laddnätssatsningar och stöd till infrabyggandet som en alldeles central väg framåt.
– Visst är det lite av ett hönan eller ägget-problem. Även om antalet helelbilar fördubblas varje år har vi i dag bara 25 000 sådana i landet, och det är bara omkring 1 procent av alla bilar. Att göra affärer på det är alltså lite utmanande. Redan om 10 procent av bilarna var elbilar skulle läget vara ett helt annat.
Gamla fördomar om elbilen lever kvar
Samtidigt kämpar elbilsrevolutionen mot en lång rad myter och föråldrade feluppfattningar om laddtider och räckvidd.
Nästan vartenda intervjuobjekt Svenska Yle ringer för den här artikeln nämner den välkända myten om att det inte går att köra elbil till Lappland. Samtidigt består en väldigt stor del av vårt körande i Finland av vardagspendlande och korta resor på fritiden: över 40 procent av bilresorna är under 5 kilometer långa.
Jag körde till Lappland på sportlovet och när jag stannade för paus var bilen fulladdad innan jag själv hunnit äta
S-gruppens Olli Tervonen påpekar att det är en vanlig feluppfattning att elbilarna behöver stå i flera timmar för att ladda. Vid en snabbladdningsstolpe laddar många bilar fullt på en timme.
– Jag körde till Lappland på sportlovet och när jag stannade för paus var bilen fulladdad innan jag själv hunnit äta, säger Tervonen.
Jösses ändå! Leasa en elbil, du betalar för bilen med de pengar du sparar på bensin
Veikko Karvonen på Helen påpekar att det är de som kör allra mest, kanske pendlar ett par hundra kilometer per dag, som för miljöns skull borde övertygas om att byta till elbil. Men det är också de som skulle ha allra störst ekonomisk nytta av att byta.
– Det är många rubriker om höga bensinpris nu och man läser om folk som lägger hundratals euro i månaden på bensin. Jösses ändå! Leasa en elbil, du betalar för bilen med de pengar du sparar på bensin.
Det här är en jättetrend i bilindustrin nu. Både lagstiftningen och kommersiella krafter driver på den samtidigt
Tom von Bonsdorff på Kesko lyfter fram att allt fler nu ser elbilsbranschen som en växande affärsmöjlighet. I fjol var 20 procent av de bilarna Kesko sålde uttryckligen elbilar.
– Det finns förstås människor som har nytta av att ha en förbränningsmotorbil, men de allra flesta klarar sig väldigt bra med en elbil. Det här är en jättetrend i bilindustrin nu och vi lever i en intressant tidsperiod där laddstationerna verkligen kommer att öka, både lagstiftningen och kommersiella krafter driver på det samtidigt.