Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kan en exotisk utlåning till USA ge Jeremiah Strengs karriär ett lyft? Vasatalangen i knepig sits i SJK: "Kommer nya tränare titt som tätt"

Från 2022
Uppdaterad 23.03.2022 18:15.
Jeremiah Streng trixar med bollen.
Bildtext Jeremiah Streng har gjort 18 ligaframträdanden för SJK.
Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press

Efter ett motigt fjolår ska Vasa IFK-produkten Jeremiah Streng testa på något helt nytt. Vad som helst kan hända om man gör bra ifrån sig, säger 20-åringen inför spel på amerikansk tredjenivå i Wisconsin.

– Det är lite exotiskt, konstaterar Jeremiah Streng för Yle Sporten när nya klubben Forward Madison FC kommer på tal.

För ett 20-årigt finländskt anfallarlöfte är utlåningen till den amerikanska tredjenivån USL League One minsann rätt sällsynt. Men samtidigt en ny slags chans.

Jag tyckte att det lät intressant och kände att det här kan vara bra för mig. Man får synas på ett annat ställe i världen, vilket kan öppna upp andra möjligheter.

Det var i slutet av förra veckan som Streng presenterades av klubben från Wisconsin. Serien börjar nästa vecka och juniorlandslagsmannen sticker över Atlanten så fort visumet är fixat.

– Jag vet inte så hemskt mycket om laget, om jag ska vara ärlig. Klubben är ganska ny och det lär vara mycket fans på matcherna och höga ambitioner för året.

Fick inte chansen i HIFK

Bakom sig har anfallaren ingen paradsäsong. Utlåning från SJK var vad som gällde även i fjol – först till ligakonkurrenten HIFK, och därifrån vidare till division 1 och Jaro.

Streng lämnade huvudstaden mitt under säsongen efter att det inte blivit allt för mycket speltid. I Jaro blev det sedan fyra mål på 14 matcher.

– Det var ett ganska jobbigt år, man kan inte vara så nöjd. Sånt är livet, det kommer bättre och sämre år. Det är bara att fortsätta kämpa.

Jeremiah Streng tittar upp med bollen vid fötterna.
Bildtext Jämnare lag och mer fysiskt spel – det är största skillnaderna mellan ligan och divison 1, enligt Jeremiah Streng, som testade på båda serierna i fjol.
Bild: Patric Westerlund / Yle

HIFK tränades i fjol av spanjoren Joaquin Gomez, som fungerade som assisterande tränare för SJK året innan och därmed var bekant för Streng.

Nu är Gomez, som alltså gav sparsamt med minuter åt Streng i fjol, tillbaka som chefstränare i Seinäjoki.

– Jag lämnade ju HIFK av en anledning – och det var att jag inte fick speltid, konstaterar Streng, som nyligen återhämtat sig från en lårskada.

Låst läge i SJK för löftet?

– Så kan man säga. Men jag går inte in på det ytterligare, det är vad det är. Jag tror att det här (utlåningen till USA) är det bästa för mig.

Intresse från Superettan

I Seinäjoki har tränarna bytts ut frekvent under den unga klubbens tid i ligan. Spelartrafiken har också varit av det livligare slaget.

För en ung spelare som jagar genombrott för det med sig utmaningar.

– Det kommer nya tränare titt som tätt, och de tar in de spelare som de vill ha.

– Då hinner man inte riktigt få chansen att skapa sig förtroendet hos en viss tränare och så kommer redan nästa som hämtar in sina favoritspelare, sammanfattar Streng.

Jeremiah Streng spelar fotboll i Vasa IFK.
Bildtext Jeremiah Streng spelade sin första match för Vasa IFK redan som 15-åring.
Bild: Yle/AnttiKoivukangas

Strikern debuterade år 2017 för moderklubben Vasa IFK i division 2 och värvades av SJK ett par år senare. Första året gjorde han 17 framträdanden i ligan, andra året var han skyttekung för reservlaget i division 1 och fjolåret spenderades som sagt i Helsingfors och Jakobstad.

Att det skulle bli en till utlåning har varit klart en tid. Alternativ fanns, bland annat kom intresse från nästhögsta serienivå i Sverige, men Forward Madison kändes bäst.

– Jag vill spela bra och visa upp mig själv. Vem vet vad som kan hända då. Allt kan ske om man gör bra ifrån sig – var man än är.

Diskussion om artikeln