Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lankinen storspelade när Chicago besegrade Anaheim – ingen Colorado-debut för Artturi Lehkonen

Uppdaterad 24.03.2022 14:14.
Kevin Lankinen spelade mot Anaheim.
Bildtext Kevin Lankinens ansvar mellan CHicagos stolpar ökade när Marc-André Fleury trejdades till Minnesota Wild.
Bild: Gary A. Vasquez-USA TODAY Sports

I måndags trejdades Artturi Lehkonen från Montreal Canadiens till Colorado Avalanche, men strul med arbetsvisum gjorde att finländaren inte var spelduglig mot Vancouver. Kevin Lankinen gjorde å sin sida en fin match mot Anaheim.

Förra säsongen blev det 37 NHL-matcher för Kevin Lankinen, men den här säsongen har han hittills fått nöja sig med bara 18 matcher. Men i och med att Chicago Blackhawks strax innan transferfönstret stängde tidigare i veckan bytte sin första målvakt Marc-André Fleury till Minnesota Wild, så lär det bli oftare spel för Lankinen.

I den första matchen efter Fleury-affären fick finlandssvensken vakta målet och det gjorde han med den äran. 27 räddningar, två insläppta mål och en räddningsprocent på 93,1 bäddade för en Chicago-seger med 4–2.

Lankinens snyggaste räddning kom drygt fyra minuter in i matchen när Derek Grant hade ett jätteläge. Men Lankinen räddade genom att snabbt glida från den vänstra stolpen till den högra.

– Otrolig räddning av Lankinen, sade matchkommentatorerna.

Senare stod han också för en sådan här game saver.

Framåt var det givetvis Patrick Kane som var matchens gigant med ett mål och två assist. Dylan Strome och Alex DeBrincat sekunderade med 1+1 vardera.

Bägge lagen missar med största sannolikhet slutspelet.

Lehkonen får vänta på sin debut

Artturi Lehkonen fick ännu inte göra sin debut i Avalanche-tröjan. I måndags trejdades Lehkonen från Montreal Canadiens, som han spelat sex säsonger för, till Colorado Avalanche.

Bra deal för 26-åringen som flyttar till ett av NHL:s bästa lag, och till en av de stora Stanley Cup-mästarkandidaterna. Å andra sidan: trots att Montreal Canadiens i år är ett bottenlag så spelade laget i fjol i Stanley Cup-finalen ...

Problem med Lehkonens arbetsvisum satte ändå krokben för hans planer att få debutera i hemmarinken i Denver. I stället fick han följa med matchen från sidan och se sitt nya lag förlora mot Vancouver Canucks med 1–3.

Viktig seger för Juho Lammikkos lag med tanke på chanserna att eventuellt klättra över playoffsstrecket. Lammikko fick drygt 15 minuter istid men stod inte för några poäng.

Poäng blev det inte heller för Colorados Mikko Rantanen som spelade över 23 minuter.

Colorados enda mål gjordes av Nazim Kadri som i samma veva passerade Rantanen i poängligan: Kadri 24+52=76 medan Rantanen ligger på 31+44=75 poäng. I Vancouvers led var J.T. Miller effektivast med 1+1 och i poängligan tog han ett kliv upp på åttonde plats med 26+51=77 poäng.

Buffalo Sabres vann över Pittsburgh Penguins med 4–3 efter straffar. Matchens båda finländare; Henri Jokiharju i Buffalo och Kasperi Kapanen i Pittsburgh, blev utan poäng. I nattens fjärde NHL-drabbning besegrade Toronto Maple Leafs New Jersey Devils med 3–2.

Kom ihåg att lyssna på den senaste NHL-podden med herrar Simonsen & Nordenswan! Där går de igenom de främsta spelaraffärerna som ägde rum strax innan transferfönstret stängde. Glöm inte heller Yles följande NHL-match som sänds natten till fredag när Carolina Hurricanes och Dallas Stars drabbar samman med start klockan 1.00 finsk tid.

NHL, 23.3.2022:

Toronto Maple Leafs – New Jersey Devils 3–2

Buffalo Sabres – Pittsburgh Penguins 4–3 efter straffar
BUF: Henri Jokiharju 0+0, -1, 24.34
PIT: Kasperi Kapanen 0+0, 0, 14.25

Colorado Avalanche – Vancouver Canucks 1–3
COL: Mikko Rantanen 0+0, -2, 23.28
VAN: Juho Lammikko 0+0, 0, 15.03

Anaheim Ducks – Chicago Blackhawks 2–4
CHI: Kevin Lankinen 27/29 räddningar, 60.00

Diskussion om artikeln