Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Vi talar om hämnd när vi borde diskutera rättvisa”

Från 2015
Uppdaterad 15.11.2015 10:31.
journalisten robert fisk
Bildtext Journalisten Robert Fisk har rapporterat från Mellanöstern i decennier.
Bild: EPA/MICK TSIKAS

Det var länge sedan väst kunde kriga på andra sidan jordklotet utan att det fick konsekvenser på hemmaplan, säger den världskända Mellanösternkorrespondenten Robert Fisk i en intervju till Sveriges Radio. Han beklagar att politikerna reagerar med känslor när de borde reagera med förnuft.

- Att en terrorattack skulle hända var helt väntat och tydligt, ändå reagerar vi med chock. I väst har vi antagit att om vi inte krigar där kommer de hit. Det var exakt vad George W. Bush använde som orsak för att illegalt invadera Irak. De kommer visst hit, och att kriga där gör ingenting bättre, säger Robert Fisk.

Istället för att diskutera rättvisa för folket i Mellanöstern diskuterar vi hämnd, säger Fisk.

- Franska presidenten François Hollande säger att vi ska slå tillbaka utan nåd. Det är precis det som är karaktäristiskt för IS och det är precis vad de vill att vi ska göra, säger Fisk.

Vi reagerar med känslor när vi borde reagera med förnuft, fortsätter han. Han säger att han inte var förvånad över att attackerna i Paris hände och att han inte hade varit överraskad om det hade hänt i London. Han säger också att politikernas emotionella reaktioner inte är överraskande – de har helt enkelt inte förstått ännu.

Väst stöder diktaturer

Orsaken till att just Frankrike drabbas går att hitta i den koloniala historien. Flera länder i Mellanöstern ser Frankrike som ett väldigt rasistiskt land.

- Vi kan inte glömma att Frankrike förde ett bittert och brutalt krig i Algeriet 1956-62. Nu bor det hundratusentals fransmän med algerisk bakgrund kring Paris och de har inte glömt det fruktansvärda kriget.

Vi måste börja tänka i banor av rättvisa för människorna i Mellanöstern och inte tvinga diktatorer på dem, säger Fisk. Han påpekar att väst stöder bland annat Abdel Fattah al-Sisi, Egyptens president, som i en militärkupp störtade den första demokratiskt valda presidenten i modern tid i Egypten.

- Han burar in och torterar sina politiska motståndare och vi stöder honom med vapen och pengar. Om någon egyptier väljer att slå till mot oss undrar vi sedan hur det kunde hända och slår tillbaka, och ekorrhjulet är ett faktum fram tills dess att vi tar Mellanöstern på allvar och behandlar människorna där som människor, säger Fisk.

Att vända sig mot muslimer spelar IS i händerna

Jaakko Hämeen-Anttila, professor i islamforskning vid Helsingfors universitet är inne på samma linje.

Han har skrivit en text som publicerades på första sidan av tidningen Aamulehti på söndagen.

Han konstaterar att målet med attackerna från IS sida är att polarisera Europa. Ju starkare reaktioner attackerna väcker mot muslimer, desto nöjdare är IS.

De använder oskyldiga fransmän för att vända Europas opinion mot oskyldiga muslimer i Europa och Mellanöstern och få till stånd en hämndspiral, skriver Hämeen-Anttila.

I takt med det ökande hatet ökar också stödet till terrororganisationer. Genom att vända sig mot muslimer skapar Europa bara en fertilare grogrund för terrorism.

Det bästa sättet att strida mot terrorism är att få bort stödet för terroristerna, skriver Hämeen-Anttila.

Lösningen är att åtgärda de problem som finns i Mellanöstern så att organisationer som IS inte kan hitta rekryter som tycker att det organiserade samhället är deras fiende.

Platsen där en självmordsbomb briserade i Beirut.
Bildtext Självmordsbombare orsakade stor förödelse i Beirut på torsdagskvällen och dödade 43 civila.
Bild: EPA/NABIL MOUNZER

Vi ser inte människorna i Mellanöstern som likvärdiga

Robert Fisk befann sig i Libanons huvudstad Beirut då 43 civila dödades i en terrorattack utförd av IS, bara ett dygn före attackerna i Paris.

- För att de var shiamuslimer, bodde i ett område kontrollerat av Hizbollah som stöder Assadregimen i kampen mot IS, och för att vi inte tycker om Assad, så talade inte en enda västerländsk politiker om brott mot mänskligheten eller om att det var en krigshandling.

Politikerna reagerar helt olika om en fransman sprängs i bitar av IS än om en libanes gör det. Det här var en vattendelare för Libanon.

Bomba IS löser ingenting

Fisk säger att det centrala problemet är att vi alltid talar bara om Europa.

- Om vi kunde se alla offer, dem i Beirut och dem i Paris, som vår gemensamma mänsklighet skulle vi se att det är ett avgörande ögonblick både för Mellanöstern och för Europa.

Robert Fisk säger att frågan inte nu är hur vi går vidare härifrån, utan att frågan är hur vi hamnade här. Vi måste lära oss av våra misstag och inte upprepa dem igen.

- IS krigare är en kult av förlorade själar som har tappat sin mänsklighet, men man kan inte förinta dem med bombningar. Om vi kan få rättvisa till Mellanöstern kommer de att upplösas utan att en enda bomb behöver fällas, säger Fisk.

Diskussion om artikeln