Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Reglerna för produktetiketter luckras upp på grund av livsmedelbrist

Från 2022
Ostoskärryt, missä on muunmuasa maitopurkki, leipää, munia ja nyhtökaurapakkaus
Bildtext I nuläget gäller behovet av ersättande råvaror särskilt vegetabiliska oljor. Det här kan leda till ändringar i ingredienserna för bland annat kex och chips.
Bild: Outi Parikka / Yle

Livsmedelsverket beviljar lättnader för förpackningspåskrifter för att producenterna snabbt ska kunna ta i bruk ersättande råvaror. Det pågående kriget har lett till brist på livsmedel från Ukraina och Ryssland.

Kriget i Ukraina har försvårat tillgången till en del råvaror från Ukraina och Ryssland. För att underlätta livsmedelsbranschens möjligheter att på kort varsel använda sig av ersättande ingredienser luckrar Livsmedelsverket upp sina regler. Tillsvidare behöver sammansättningen för livsmedel som säljs på den finländska marknaden inte helt motsvara uppgifterna i de finsk- och svenskspråkiga förpackningspåskrifterna.

Avsikten är att livsmedelsproducenterna ska kunna fortsätta använda sig av befintligt förpackningsmaterial, samtidigt som man snabbt ska kunna ta i bruk alternativa råvaror eller helt lämna bort sådana råvaror som använts i obetydligt små mängder. Produktens ursprungsland måste däremot fortsättningsvis anges korrekt på förpackningen.

I nuläget gäller behovet av ersättande råvaror särskilt vegetabiliska oljor. Det här kan leda till ändringar i ingredienserna för bland annat kex och chips.

Livsmedelssäkerheten ska inte äventyras

Det gäller ändå inte att äventyra livsmedelssäkerheten. Livsmedelsverket betonar att konsumenternas rätt till tillräckliga produktuppgifter måste säkerställas.

Om ingredienser ändrats ska det i butiken finnas en informationstavla i anslutning till produkten.

Om den ersättande ingrediensen allmänt orsakar allergi eller intolerans är det extra viktigt att livsmedelsproducenten meddelar om den ersättande ingrediensen på sin webbplats och i butiken, poängterar Livsmedelsverket. Konsumenterna kan också ställa frågor om ersättande råvaror i butiken.

Källa: Livsmedelsverket

Diskussion om artikeln