Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finländarnas favoritgrenar ishockey och friidrott – Iivo Niskanen mest populära idrottare

Från 2022
Iivo Niskanen håller upp sina skidor i en segergest.
Bildtext Iivo Niskanen är Finlands mest populära idrottare.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Enligt en färsk undersökning är ishockey finländarnas favoritgren nummer ett. Friidrott kommer på andra plats i en färsk, årlig undersökning.

Det överraskar knappast någon att ishockey är finländarnas favoritidrottsgren. Sponsor- och kommunikationsföretaget Sponsor Insight har undersökt våra favoritgrenar för 17:e gången och kommit fram till att ishockey kommer på första plats.

Efter ishockey följer friidrott, skidåkning, fotboll och formel-1, som passerade skidskytte som i fjol var femma på listan.

Favoritgrenarna är ungefär de samma oberoende av kön, men vissa små skillnader finns. Herrarnas rankinglista toppas av ishockey före friidrott, formel-1, skidåkning och fotboll, medan damerna föredrar friidrott, ishockey, skidåkning och konståkning.

Bland 18–29-åringarna toppas favoritlistan av ishockey medan fotboll är tvåa och e-sport trea.

Syskonen Niskanen högt i kurs

Samma företag undersökte också finländarnas favoritidrottare. Listan toppas av skidåkare i allmänhet och Iivo Niskanen i synnerhet. OS-mästaren Niskanen är etta bland både män och kvinnor.

Männen rankar fotbollsspelaren Teemu Pukki som tvåa och rallyföraren Kalle Rovanperä som trea. Kvinnornas favoriter är samma som finländarnas i allmänhet: Iivo Niskanen, Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski.

De tre mest populära idrottarna har aldrig tidigare i undersökningens 17-åriga historia kommit från samma gren.

I fjol bestod top-3 av Kimi Räikkönen, Iivo Niskanen och Valtteri Bottas. År 2020 var Kaisa Mäkäräinen Finlands mest populära idrottare.

Diskussion om artikeln