Regissören Adam Bergs första långfilm "Svart krabba" är en dystopisk thriller som blivit skrämmande aktuell
För 20 år sedan publicerades Jerker Virdborgs roman ”Svart krabba”, om ett Sverige i ruiner efter fem år av inbördeskrig. När boken nu har blivit film har det osäkra säkerhetsläget i Europa gett berättelsen ny aktualitet.
Ett krig rasar i Sverige. När fienden närmar sig från alla håll sätter militären sitt sista hopp till sex soldater, som ska ta sig över skärgårdens bräckliga is för att frakta två behållare till en bas i havsbandet. Det hemliga innehållet ska sätta stopp för kriget, säger översten – men alla kommer inte att överleva den farliga färden.
Svart krabba är regisserad av Adam Berg. Han är mest känd som reklamfilmsregissör och för sina musikvideor – bland annat med bandet Kent, som frontades av hans bror Joakim Berg.
Denna dystopiska thriller är hans första långfilm. Inspelningen blev ett eldprov.
– Om du bara tittar på ytan så är det natt, det är en konflikt, det är is, det är mörker och kyla. De åker på skridskor, det är vapen, explosioner – många komplexa ingredienser. Jag var nog den enda som var dum nog att försöka mig på det. Det är väl nybörjarens räddning, att man faktiskt vågar, säger Adam Berg.
Noomi Rapace avgjorde
I centrum för berättelsen står Caroline Edh, professionell skridskoåkare men också en person som är svårt traumatiserad av kriget. Hon spelas av Noomi Rapace, som slog igenom internationellt med Millenium-trilogin. Adam Berg menar att det var hennes stjärnglans och tidiga intresse för projektet som gjorde att Netflix tackade ja.
– Det låste upp massa saker för oss. Bara hennes deltagande i projektet var en bidragande orsak till att det faktiskt blev av. Hon har en styrka i sig på något sätt som också lyser igenom i nästan alla roller hon gör - att det finns något driv i henne som passade väldigt bra för den här rollen. Det är någon okuvlig intensitet, hon behöver inte göra så mycket för att man ska känna den där elden.
Vi möts på Grand Hotel i Stockholm, i ett burspråk med utsikt över Slottet och Strömmen – en vårvinteridyll som skuggas av nyhetsrapporteringen från Ukraina. Adam Berg har utvecklat filmen, som bygger på Jerker Virdborgs roman från 2002, under tio års tid. Men när den når publiken har den fått oväntade beröringspunkter med verkligheten.
För den som oroligt följer säkerhetsläget i Europa blir Caroline Edhs kamp för överlevnad bland svenska skärgårdsöar ett verklighetsnära skräckscenario.
Vill skapa empati
Särskilt nära kryper filmen i tillbakablickarna från krigets början, när Caroline Edh och hennes tonårsdotter försöker navigera i en ny verklighet.
– Nu ser man ju hur ömtålig vår värld är, och att det här inte är nånting som ligger särskilt långt borta. Kanske kan man, genom att se sig själv i den situationen, känna lite mer empati med där det verkligen händer just nu, säger Adam Berg.
I filmen ville han utforska vad som händer med människor när tillvaron skalas ner till en fråga om överlevnad. Vem blir man då?
– Var går deras gräns, vad är de beredda att göra för att klara sig vidare, vad är de beredda att offra? Är det hela din mänsklighet, eller hur mycket finns det kvar? Vilka väljer du att tro på? Jag tror att det är nyttigt för alla att fundera lite på vad man skulle vara beredd att göra i extrema situationer.
Svårfinansierad
För Adam Berg är Svart krabba, med sina skridskosoldater och sjungande isar, en typiskt svensk berättelse. Men det var svårt att få svenska finansiärer att nappa på den här mörka historien. Han är glad att det till sist blev en Netflixfilm, eftersom det betyder att den kan upptäckas av människor över hela världen.
– När jag var ung fick man gå ner till Bio Kontrast, biografen i källaren på biblioteket, för att se nånting annat än blockbusterfilmerna som gick på bio. Och så har det varit rätt länge – det har varit svårt att se någonting annorlunda, säger han och fortsätter:
– Det vore ju fantastiskt om nån i Brasilien ser det här konstiga skridskoåkande gänget, för det är en helt annan värld. Jag tycker att det är underbart att folk nu har möjlighet att snubbla över en sådan här typ av film, som man förut hade varit tvungen söka upp. Det är fantastiskt.