Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Mikko Kiiskinen får inte spela musik vid ryska generalkonsulatet i Åbo – protesten ska ändå fortsätta

Mies pystyttää kautinta.
Bildtext Enligt polisen är det endast det förstärkta ljudet som spelades från Kiiskinens högtalare som måste upphöra.
Bild: Carolus Manninen / Yle

Under torsdagseftermiddagen fick Mikko Kiiskinen lov att stänga av sina högtalare med vilka han protesterat vid det ryska generalkonsulatet i Åbo. Enligt Åbopolisen får ändå protesten i övrigt fortsätta.

– Det har varken varit min eller Zelenskyjs dag i dag, säger Mikko Kiiskinen.

Polisen har i dag under eftermiddagen uppmanat Kiiskinen till att stänga av den musik som han spelat under sina protester framför generalkonsulatet i Åbo. För det mesta har Kiiskinen spelat rysk barnmusik för att framhäva de ukrainska barnens lidande i kriget. En del av de som bor nära platsen vid Vårdberget har ändå stört sig på den höga ljudnivån och anmält om saken till polisen.

På gatan framför generalkonsulatet hade också texten "Världens barn gråter på samma språk", skrivits. Detta budskap har nu sköljts bort.

– Där kan man nog säga att Åbo stad spelade mig ett lurigt spratt, säger Kiiskinen.

Han syftar på att budskapet sköljdes bort i samband med att staden valde att skölja vattenrännorna vid den närliggande parken. Vattnet från rännorna rann sedan ner för backen på gatan framför generalkonsulatet och tvättade på så sätt bort krittexten.

– Det kan ju vara att det var vanlig vårstädning, men lite misstänksam är jag. De gjorde också annat arbete samtidigt, säger Kiiskinen.

Enligt Kiiskinen ska polisen ha förbjudit honom från att orsaka något ljud över huvud taget, att han till exempel inte skulle få sjunga. Men enligt Kriminalkommissarie Pertti Läksy som gav ordern gäller förbudet endast det förstärkta ljudet som spelades från Kiiskinens högtalare.

Kiiskinen säger att han kommer att fortsätta protesten framför generalkonsulatet, men berättar inte i detta skede hur.