Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Olympiska kommitténs chef Mika Lehtimäki varnad – uppges ha betett sig osakligt mot kvinnor: "Det gäller att följa nutidens spelregler, man måste vara noggrann och ansvarsfull"

Från 2022
Uppdaterad 24.03.2022 18:32.
Mika Lehtimäki fotograferas.
Bildtext Mika Lehtimäki har suttit på sin post sedan 2018.
Bild: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Mika Lehtimäki har en av de tyngsta posterna i Idrottsfinland. Han blev i höstas varnad för sitt beteende på arbetsplatsen och säger nu att frågan har utretts och är färdigbehandlad.

För tre veckor sedan förlängdes Mika Lehtimäkis kontrakt med Finlands olympiska kommitté. Lehtimäki har en tung post som ledare av toppidrottsenheten som koordinerar elitidrotten i landet.

Enligt Yle Urheilus uppgifter har Lehtimäki nyligen fått en varning efter att kvinnor på arbetsplatsen fallit offer för osakligt beteende. Lehtimäki bekräftar uppgifterna.

– Det stämmer. Så såg situationen ut i höstas. Arbetsgivaren har på ett ändamålsenligt sätt utrett det hela med alla parter närvarande. Det hela är färdigbehandlat, säger Lehtimäki till Yle.

Lehtimäki uppger att de berörda parterna har kommit överens om att inte kommentera händelserna i detalj och säger att han behöver förändra sitt beteende.

– Absolut. Det gäller att följa nutidens spelregler. Man måste vara noggrann och ansvarsfull i dessa frågor.

Vd:n: "Vi har nolltolerans"

Vd Mikko Salonen intygar att kommittén tar det hela på allvar.

– Arbetsgivaren kan inte kommentera detaljer i anställningsförhållanden. Vi måste respektera denna juridiska princip.

– Vi har nolltolerans beträffande osakligt beteende och trakasserier. Får vi in en anmälan tar vi den på stort allvar. Allt undersöks och utreds. Parterna hörs noggrant. Alla inblandade erbjuds hjälp, säger Salonen till Yle.

Lehtimäki, som har en bakgrund som tränare, var expertkommentator för Yle 2007–2016. Våren 2018 tog han över som toppidrottschef och i mars 2022 förlängdes han kontrakt. Det färska avtalet sträcker sig till slutet av år 2024.

Salonen säger att Lehtimäkis meriter under sina fyra år på posten vägde tungt och tjänsten ledigförklarades därför inte.

– Då Lehtimäkis förlängning behandlades var höstens händelser något som vi förstås diskuterade.