Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Wilhelm Nielsen som stammar vill att allt prat ska få höras: "Det viktigaste är vad vi säger – inte hur"

Wilhelm sitter på bibblioteket och läser högt ur boken Leijonatarinoita erityisille lapsille. Han filmar in då han läser.
Bildtext Wilhelm Nielsen läser högt berättelser som inspirerar. Det han läser filmar han och lägger upp på sociala medier.
Bild: Lone Widestam / Yle

Han har blivit mobbad för sitt stammande. Stammandet satte också stopp för hans dröm att bli brandman. Nu har han vänt det till sin superkraft och vill uppmuntra stammare att våga prata. Och framför allt, att våga låta de som pratar obehindrat, vänta.

Då jag kontaktar Wilhelm Nielsen för första gången får jag ett gott råd av min kollega: "Skicka först ett meddelande till honom". Det visar sig vara ett uppskattat tips. Då vi senare träffas berättar Nielsen att många som stammar delar hans upplevelse.

– Första sekunden i ett telefonsamtal är det värsta jag vet. Pulsen går upp och då jag svarar känns det som att jag hoppar över kanten av en ravin.

Men efter att han har svarat känner han sig som en vinnare.

Jag tänker på de som är stumma och som har en ännu större utmaning än mig att framföra sitt budskap

― Wilhelm Nielsen

Trots att Nielsen helst vill att den första kontakten sker via meddelande eller per e-post uttrycker han sig ändå helst genom att prata. Men att prata på och strunta i vad andra tycker är lättare sagt än gjort.

I grundskolan blev Wilhelm Nielsen mobbad för sitt stammande, både med glåpord och handgripligen, vilket lett till att han känt sig misslyckad och utfryst.

Wilhlem står vid ett isfall i skogen. Han håller handen under en istapp och vattnet droppar.
Bildtext Wilhelm Nielsen trivs bra i Borgå då en skogspromenad är på gångavstånd från hemmet. Naturen var också närvarande då han som barn bodde i Lovisa.
Bild: Lone Widestam / Yle

Det sägs att stamning är ärftligt, men ingen i Wilhelm Nielsens släkt stammar. De första tecknen kom redan i spädbarnsåldern. Men det var först som femteklassare som Wilhelm Nielsen kom i kontakt med en annan person som stammar, på ett läger för stammare som Folkhälsan ordnade.

Är han blyg, nervös eller berusad?

Hur mycket man stammar och hur det tar sig till uttryck varierar från person till person. Då Wilhelm Nielsen pratar kan han gå i lås, det är många läten som förlängs eller bokstäver som upprepar sig. Hans huvud kan skaka och stundvis blundar han ganska mycket.

– Det känns lite som när strutsen gömmer sig med huvudet i sanden.

Under alla år som stammare har han stött på många fördomar. Då han träffar nya människor tror de ofta att han inte vet vad han ska säga, att han är blyg eller nervös. I Wilhelm Nielsens fall är det ändå så långt ifrån sanningen man kan komma.

– Det jobbigaste då jag pratar med en ny person är ifall den förstår att det är stamning som pågår. Och jag funderar på ifall hen har tålamod att vänta på mitt svar.

Ofta tror också de människor han möter att han är berusad.

Stamning stoppade Wilhelms brandmansdröm - men på scenen flyter språket - Spela upp på Arenan

Stammandet satte också stopp för barndomsdrömmen att bli brandman. Under utbildningen retade lärarna upp sig på hans stammande och kallade till ett möte, vilket ledde till att han lämnade utbildningen.

– De sade att det här inte är en plats för sådana som stammar och inte kan prata flytande. De menade att jag är den svagaste länken i gruppen.

Det finns många som inte vet hur man ska bemöta en person som stammar.

– Det som man absolut ska undvika under ett samtal är att inte avbryta hela tiden eller att försöka gissa vad personen vill säga.

Det här är Wilhelm Nielsens tre tips:

  1. Håll ögonkontakt

  2. Försök inte hjälpa utan låt personen själv hitta orden.

  3. Fyll inte i ord. En eller två gånger är helt okej men inte om man gör det hela tiden. Ge personen en chans att prata till punkt.

Wilhelm Nielsen vill råda bot på fördomarna han möter som stammare och önskar att det skulle finnas en större tolerans för olika sätt att uttrycka sig. Mycket av vår kommunikation sker genom att prata och en person som inte har talsvårigheter tänker knappt på hur naturligt det är att föra ett samtal.

– Kommunikation ett livsviktigt verktyg som alla behöver på olika sätt i livet och det kan vara en jättestor utmaning. Jag tänker på de som är stumma och som har en ännu större utmaning än mig att framföra sitt budskap.

Wilhelm är på biblioteket och plockar en bok ur hyllan.
Bildtext Som barn uppmanades Wilhelm läsa högt, men det är är först nu, då han får välja sina egna böcker som han trivs med det.
Bild: Lone Widestam / Yle

Det är endast en procent av världens befolkning som stammar.

– Men räknar man en procent av knappa åtta miljarder människor globalt, då har vi plötsligt hela 80 miljoner människor som stammar. Ändå är det ingen som pratar om det.

Därför har Wilhelm Nielsen på senare tid blivit mer öppen med sin stamning. I Sverige finns ett forum, Projekt prata, som arbetar för att synliggöra och normalisera stamning. Nu har Nielsen blivit ambassadör för projektet.

– Det har blivit som ett inre kall och jag vill uppmuntra andra som stammar att våga prata och framför allt våga låta folk vänta.

Speciella barn som Ed Sheeran

I lågstadiet träffade Wilhelm både talterapeuter, psykologer, assistenter och barnneurologer. Talterapeuterna uppmuntrade honom att läsa högt. Det var något som inte lockade som ung, men nu då han är vuxen har han som ett led i att synliggöra stamningen börjat läsa högt. Och för att göra det till en riktig utmaning läser han på finska.

I ett av hörnborden på Borgå stadsbibliotek riggar han upp telefonen på ett stativ, tänder lampan och plockar fram boken Leijonatarinoita erityisille lapsille, en bok med inspirerande berättelser om speciella barn som vuxit upp och ofta blivit kända och berömda.

Lässtunden spelar han in och lägger ut videon på sociala medier.

Wilhelm Nielsen har orange mössa, solglasögon, läderjacka och en magväska på sig. Han går ute i snön, vinglar och håller på att tappa balansen.
Bildtext Wilhelm Nielsen älskar teater. Här spelar han en berusad person som berättar om "han den där Wilhelm som inte fick bli brandman eftersom han stammar".
Bild: Lone Widestam / Yle

I berättelsen om artisten Ed Sheeran ser Nielsen mycket gemensamt. Sheeran har blivit mobbad för sitt röda hår och sitt stammande, men då Ed Sheeran sjunger stammar han inte.

Också Wilhelm Nielsen har hittat ett sätt som gör stammandet lättare – han spelar teater.

– När jag står på scenen stammar jag inte lika mycket.

Wilhelm Nielsen har orange mössa, solglasögon, läderjacka och en magväska på sig. Han håller en flaska i handen och pekar.
Bildtext Monologen fortsätter: "Det är ju inte med munnen man släcker bränderna och det är inte heller i munnen man ska hålla slangen ..."
Bild: Lone Widestam / Yle

Wilhelm Nielsen har fått många frågor om varför han, som stammar, inte har scenskräck.

– Jag har funderat på samma sak men jag har inget svar. Jag tror det har något att göra med att jag har en större bekvämlighet så fort jag spelar en annan karaktär.

År 2018 hade Wilhelm Nielsen premiär med sin egen monolog KEEP CALM och ffffortsätt framåt … där han berättade om sina egna erfarenheter som stammare.

Och teaterintresset håller i sig. Också i sommar kommer vi att få se Wilhelm på scen, på Postbackens sommarteater i Borgå.

Har du en historia värd att berätta? Eller känner du någon som har det? Hör av dig på livet@yle.fi