Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Europa och USA intygar enhet – hoten om massförstörelsevapen mot Ukraina tas på högsta allvar

Från 2022
Bild från Nato-möte, Joe Biden och Emmanuel Macron i förgrunden.
Bildtext Bidens Brysselbesök inleddes med ett krismöte vid Natohögkvarteret
Bild: Lehtikuva

President Bidens besök vid Natos och EU:s toppmöten i Bryssel var en manifestation för sammanhållning. Samtidigt är det uppenbart att de ryska hoten att eskalera kriget tas på största allvar.

– Idén att hela Europa hålls enigt, inte bara Nato utan också G7 och EU, det är det viktigaste vi kan göra för att stoppa Putin som vi i USA betraktar som en krigsförbrytare, sa president Joe Biden när han på torsdagskvällen anlände till EU-toppmötet i Bryssel.

Då hade han redan tillbringat flera timmar på Natohögkvarteret, vid det extrainkallade krismöte som han själv hade sammankallat.

Hotet att Ryssland kan komma att använda kemiska vapen i Ukraina upprepas allt oftare i diskussionerna. Enligt den amerikanska presidenten skulle en sådan attack leda till ett svar från Natos sida, men han gick inte in på närmare detaljer.

Däremot bekräftar amerikanska källor att Vita huset har tillsatt en expertgrupp som planerar hur USA ska svara ifall Ryssland använder sig av massförstörelsevapen.

Vid en presskonferens tidigare under dagen hade Natochefen Jens Stoltenberg bekräftat att militäralliansen förstärker sitt försvar mot massförstörelsevapen och sänder skyddsutrustning till Ukraina ifall Ryssland tar till kemiska vapen eller kärnvapen.

Vladimir Putin vilkuttaa Xi Jinpingille.
Bildtext Rysslands president Vladimir Putin i ett videomöte med sin kinesiske kollega Xi Jinping i december 2021.
Bild: Mikhail Metzel / TASS / AOP

En varning till Kina och uppmaning till fredsinitiativ

Kinas inflytande över Kreml var också ett samtalsämne i Bryssel.

Den kinesiska regeringen har vägrat kalla den ryska attacken för en invasion och har stött Rysslands invändningar mot Natos utvidgning.

I sin slutkommuniké uppmanade Natoländerna Kina att sluta stödja Ryssland eller att hjälpa landet att kringgå sanktioner, och att upphöra med att återge Kremls falska narrativ.

Budskapet var att Kina istället borde jobba för en fredlig lösning på konflikten.

President Biden hänvisade för sin del till en diskussion som han nyligen hade med den kinesiska presidenten Xi och menade att Kina inser att dess ekonomiska framtid är tätare knutet till väst än till Ryssland.

Sammanhållningen betonades också vid EU-mötet

Kvällsmötet med EU-ledarna ledde också till samstämmiga uttalanden om hur USA och EU är redo att ta till ytterligare straffåtgärder mot Ryssland.

Man diskuterade även det skriande behov av humanitär hjälp som kriget i Ukraina har lett till och hur ett transatlantiskt samarbete kan minska behovet av ryskt fossilt bränsle. På fredag väntas man ge besked om hur utökade transporter av flytande naturgas (LNG) från USA kunde förverkligas.

Inför toppmötet presenterade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen en önskan om att USA skulle kunna stå för större naturgasleveranser när EU förverkligar sin plan att minska beroendet av rysk naturgas med två tredjedelar under det här året.

Diskussion om artikeln