Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Ukraina vill snabbt bli EU-medlem – och fyra andra nyheter att ha koll på den här morgonen

Volodymyr Zelenskyj.
Bildtext Volodymyr Zelenskyj hoppas på ett EU-medlemskap för Ukraina.
Bild: Handout / AFP

De här fem nyheterna håller dig på kartan den här fredagen.

Ukraina önskar sig ett EU-medlemskap

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tackar i ett nattligt tal alla EU-ledare för det stöd unionen erbjudit Ukraina, men efterlyser samtidigt ännu mer utbrett stöd. Samtidigt vädjade han åter till hela unionen att erbjuda Ukraina EU-medlemskap i rask takt. Den här nyheten och många fler om läget i Ukraina hittar du på vår specialsida om Rysslands invasion av Ukraina.

Toppmöte på toppmöte på toppmöte

 Joe Biden ja Jens Stoltenberg.
Bildtext USA:s president Joe Biden och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg träffades på torsdagen.
Bild: Hollandse Hoogte / AOP

Torsdagen förde med sig en mötesrumba av sällan skådade mått. USA:s president är på besök, då passade EU, Nato och G7 på att samlas för att diskutera läget i Ukraina. Sammanfattningsvis är det en enad skara länder vill se ett snabbt slut på den ryska invasionen.

Tyska Bundeswehr satsar tiotals miljarder

Rysslands invasion har lett till att Tyskland ser över sitt försvar. Det har redan i många år talats om stora brister inom den tyska försvarsmakten, brister som nu ska åtgärdas med tiotals miljarder euro.

Övertidsförbud i vårdbranschen

Millariikka Rytkönen.
Bildtext Ordförande Millariikka Rytkönen förhandlar å Tehys vägnar.
Bild: Silja Viitala / Yle

Idag inleder vårdarfacken Tehy och Super förbud mot både övertid och skiftbyten. Med de här åtgärderna vill facken få fart på kollektivavtalsförhandlingarna som har kört fast ordentligt. Om en vecka blir det strejk om inte förhandlingarna framskrider.

Direktsändning från Pampas nationaldag

Pampas nationaldag, ett av Svenskfinlands mest legendariska studentevenemang, är här igen. Följ med Svenska Yles direktsändning från evenemanget under eftermiddagen.

Vädret

Det snöar i dag på många håll i landets östra och norra delar. I landets västra del är det på dagen mest uppehåll. Temperaturen i dag, i landets västra del 5 till 10 plusgrader, i öster 0 till plus 4 och i norr 0 till minus 5 grader.