Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

På med vinterdäcken igen – vintern slår tillbaka med besked

Uppdaterad 25.03.2022 11:33.
Bil på väg längs landsväg i snöyra och hård vind.
Bildtext Det lönar sig inte att köra med sommardäck under veckoslutet, eftersom väglaget blir dåligt eller mycket dåligt.
Bild: Yle/Roy Fogde

Våren tar paus under veckoslutet när hårda vindar och snö eller snöblandat regn drar in över Finland. Trafikstyrningsverket Fintraffic rekommenderar att den som redan hunnit byta till sommardäck på bilen byter tillbaka.

Under lördagen varnar Meteorologiska institutet för kraftiga nordliga vindar, med stormhastighet i byarna.

När temperaturen under söndagen sjunker tillbaka till minussidan innebär det dåligt eller mycket dåligt väglag i nästan hela landet.

– Nu återgår vi till vinterläge bakom ratten, det vill säga lättar på gaspedalen och håller ett tillräckligt säkerhetsavstånd till den som kör framför så undviker vi påkörning bakifrån. Har du redan bytt till sommardäck så lönar det sig att nu byta tillbaka, säger trafikstyrningschef Mika Jaatinen i ett pressmeddelande från Fintraffic.

Storm och snöyra

Det stormiga och kyliga vädret orsakas av ett brett lågtrycksområde som drar in västerifrån med regn eller snö redan under fredagen.

Under natten till lördagen tilltar vinden och det kan blåsa i stormstyrka också på land, särskilt i mellersta och norra Finland. Enligt Europacentret för medellånga väderprognoser ECMWF kan det i byarna blåsa upp till 28 meter per sekund.

Yles meteorolog Elias Paakkanen betonar till Yle Uutiset att det handlar om byarna, inte om medelvinden.

– Men inte är det helt typiskt att det stormar på det här sättet på våren, säger Paakkanen.

Auto on peittynyt lähes kokonaan lumeen.
Bildtext Den här vintern har redan bjudit på mycket snö, så pass att snöröjning stundvis varit en stor utmaning för städerna. Helsingfors 22.2.2022
Bild: Matti Myller / Yle

Forecas meteorolog Anna Latvala konstaterar i Forecas vädernyheter att de kraftiga vindarna kan knäcka trädgrenar och fälla träd, vilket i sin tur kan leda till elavbrott.

Fredagens och lördagens lågtryck följs av ytterligare ett lågtrycksområde som når Finland under söndagen och för med sig snöfall. Enligt Forecas prognos drar området in över södra och mellersta Finland från söndag kväll, och det kan snöa mellan 5 och 15 centimeter natten mellan söndag och måndag.

I söder blir nederbörden till vatten under morgonen när temperaturen stiger.

Efter storm kommer kyla

Veckoslutets stormiga väder för med sig kyligare temperaturer. Under söndagen faller dagstemperaturen till minus också i de södra delarna av landet.

Vädret fortsätter vara kyligt under nästa vecka.

– Den kalla luftmassan ser ut att stanna kvar ovanför Finland långt in på nästa vecka, säger Elias Paakkanen.

Källor: Meteorologiska institutet, Foreca, Fintraffic, Yle