Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Alkoholhandeln från utländska nätbutiker ökar – Bryggeriförbundet: "Ohållbart och snedvrider konkurrensen"

Från 2022
En arm som sträcks upp efter en ciderburk på en butikshylla.
Bildtext Än så länge är man tvungen att gå till butiken om man vill handla svag alkoholdryck från inhemsk butik.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Alkoholhandeln från utländska nätbutiker fortsätter att öka. Samtidigt är det inte möjligt att beställa hem alkoholhaltiga drycker från inhemska butiker. Det här är ohållbart och snedvrider konkurrensen, anser Bryggeriförbundet.

Finländarna köpte under fjolåret cirka 2,5 miljoner liter hundraprocentig alkoholhaltig dryck från utländska nätbutiker, vilket innebär att näthandeln av alkohol ökade med cirka 32 procent jämfört med 2020.

Näthandeln täcker runt 6 procent av den totala konsumtionen av alkoholhaltiga drycker.

Det här är första gången som Institutet för hälsa och välfärd publicerar information om alkoholdrycker köpta från utländska nätbutiker i samband med uppgifter om den alkohol som förs in via resa.

Det är ohållbart att en detaljhandel, restaurang eller bryggeri som verkar i Finland inte ens ska kunna leverera svaga alkoholdrycker till finska konsumenter, när utländska aktörer samtidigt kan leverera starksprit till dörren.

Bryggeriförbundets vd Tuula Loikkanen

Allt färre åker på spritresa

Resandeinförseln av alkohol halverades under fjolåret och minskade från 3 miljoner liter till 1,4 miljoner liter. Siffran är den lägsta sedan man började föra statistik 2004.

Totalt har resandeinförseln av alkoholdrycker minskat med cirka 80 procent sedan coronapandemins början.

Näthandeln och resandeinförseln av alkoholdrycker står för cirka 10 procent av den totala konsumtionen av alkoholdrycker.

Många väljer att köpa alkohol från Estland.
Bildtext Coronapandemin har satt stopp för spritresorna.
Bild: Yle

Orättvist, anser Bryggeriförbundet

Samtidigt som näthandeln från utlandet ökar, kan man inte ens leverera mild alkoholhaltig dryck från en inhemsk butik, restaurang eller bryggeri till en konsuments hem.

I dagsläget kan konsumenter köpa mat från en inhemsk nätbutik, men alkoholhaltiga drycker kan inte levereras hem, utan måste handlas separat i butiken. Det här är ohållbart och snedvrider konkurrensen skriver Bryggeriförbundet i ett pressmeddelande.

"Det är ohållbart att en detaljhandel, restaurang eller ett bryggeri som verkar i Finland inte ens ska kunna leverera svaga alkoholdrycker till finska konsumenter, när utländska aktörer samtidigt kan leverera starksprit till dörren. Situationen snedvrider hela tjänstesektorn och en bransch som stöder inhemsk sysselsättning", säger Bryggeriförbundets vd Tuula Loikkanen.

Myndigheterna motiverar de nuvarande bestämmelserna med möjligheten att se till att alkohollagen följs, till exempel när det gäller åldersgränser eller försäljningstider.

En person fyller ett ölstop på en restaurang.
Bildtext Finland är inte känt för att ha de mest liberala alkohollagarna.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

"Går att leverera svaga alkoholdrycker lagenligt"

Enligt Bryggeriförbundet skulle det vara möjligt att genomföra kontroller också när alkoholdrycker levereras hem.

Man skulle kunna kräva att mottagaren av en leverans uppvisar åldersbevis på samma sätt som i en butik eller restaurang, menar man.

Hemleverans av alkohol kan också schemaläggas i enlighet med lagen som begränsar försäljningstiden från kl. 9.00 till 21.00. Dessutom skulle mängden alkohol som ska transporteras hem kunna begränsas genom att sätta en maxmängd per hemleverans, föreslår Bryggeriförbundet.

”Ja, det finns sätt att utföra hemleveranser ansvarsfullt och lagenligt. Nu bör vi snarast finna en vilja att också garantera inhemska jobb”, säger Loikkanen.

Källor: THL, Bryggeriförbundet