Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tv-recension: Familjen Bridgerton – den andra säsongen en visuell godisförpackning med seg intrig och mindre sex

Från 2022
Uppdaterad 13.05.2022 19:44.
bridgerton
Bildtext Den andra säsongen handlar till stor del om Anthony Bridgerton (Jonathan Bailey) och Kate Sharma (Simone Ashley).
Bild: LIAM DANIEL/NETFLIX

Säsongen börjar starkt och lovar mycket men slutar med gäckad förhoppning på grund av en kärlekstriangel som har svårt att tävla med sidonarrativen. Intrigen ger tittaren både fjärilar och knutar i magen.

Människor iklädda färggranna långklänningar och höga hattar som spatserar i parker. Kärror dragna av hästar med betjänter baktill. Par som sitter med uppslagna paraplyer i roddbåtar. Säsong två börjar med ett montage av klipp ur epoken som familjen Bridgerton lever i – vi är tillbaka i 1800-talets London.

Familjen Bridgerton, som kan beskrivas som en blandning av Gossip Girl och Downton Abbey, är baserad på bokserien med samma namn skriven av Julia Quinn.

Den romantiska, historiska kostymdramaserien blev populär världen över då den kom ut 2020 och var den mest sedda tv-serien på Netflix i närmare ett år.

Det som chockerade tittare i säsong ett var mängden av sex som plötsligt visades halvvägs genom säsongen. Det skiljde serien från andra serier i samma genre. Den nya säsongen har mycket mindre nakenhet och måste förlita sig på handlingen i stället.

shonda rhimes
Bildtext Shonda Rhimes, som ligger bakom serier så som Greys Anatomy och Inventing Anna, producerade Familjen Bridgerton.
Bild: KWAKU ALSTON/NETFLIX

Varje bok i bokserien handlar om ett av syskonen Bridgerton och det gör också tv-serien.

I förra säsongen kunde vi inte slita oss från Daphne Bridgerton (Phoebe Dynevor) och Simon Basset, Hertigen av Hastings (Regé-Jean Page). Men den andra säsongen fokuserar nu på Daphnes äldre bror Vicomt Anthony Bridgerton (Jonathan Bailey) och Kate Sharma (Simone Ashley).

Daphne syns sporadiskt till i serien men tittarfavoriten Regé-Jean Page hade, till allas besvikelse, redan innan andra säsongen berättat att han inte kommer att vara en del av uppsättningen och han lyser med sin frånvaro.

Men det finns ändå likheter och säsong två börjar på samma sätt som säsong ett, med öppningen av kärlekssäsongen i Mayfair.

bridgerton
Bildtext Extravaganta klänningar och kostymer, slående arkitektur och felfri scensättning. Med en hög budget (7 miljoner dollar per episod i säsong ett) är serien verkligen välgjord och satsad.
Bild: Liam Daniel / Netflix

En drömvärld med sidonarrativ som övervinner handlingens centrala intrig

Serien är också tillbaka med fler klassiska versioner av populära låtar. På den första balen spelas en violin-version av Madonnas Material Girl och serien fortsätter i samma tecken med en populär låt varje gång något viktigt händer i handlingen.

bridgerton
Bildtext Kate och Anthony tar länge på sig innan de kommer närmare än så här.
Bild: LIAM DANIEL/NETFLIX

De övre samhällsklasserna ska igen framföra de kvinnor som är redo att gifta sig för drottningen, som sedan ska utlysa säsongens juvel.

Men säsongsöppningen hos drottningen avbryts av ett nyhetsbrev skrivet av Lady Whistledown (Julie Andrews), den okända skribenten som sprider skvaller (och som återger händelserna som berättare i serien, inte olikt Gossip Girl).

I slutet av förra säsongen avslöjades det vem Lady Whistledown är och vi får följa med hens försök att hålla sin identitet dold.

Det kunde ha varit mer spännande att inte veta vem skribenten är, men Whistledowns utveckling är en intressant del av narrativet även om det blir rätt så desperat mot slutet.

bridgerton
Bildtext Elouise träffar en mystisk man (Callam Lynch) från en annan samhällsklass som jobbar på ett tryckeri.
Bild: LIAM DANIEL/NETFLIX

Den andra säsongen har flera sidospår som ofta är mer intressanta än huvudberättelsen.

Till exempel fördjupar sig Eloise Bridgerton i feminismen och blir vän med en man från en annan samhällsklass (flämt!) – en intrig som jag hoppas vi får se mer av i nästa säsong. Medan kärlekstriangeln mellan Anthony och säsongens nya karaktärer systrarna Sharma ger tittaren knutar i magen i stället för fjärilar.

Värd att se men första säsongen var bättre

Serien fortsätter vara lika drömmig, perfekt och ibland klichéartad som i första säsongen. Men handlingen är segare, vilket delvis kan förklaras av att serieskaparna ändrat handlingen halvvägs in i serien så att den skiljer sig från boken den bygger på, då boken är för lik första säsongen.

bridgerton
Bildtext Familjen Sharma är från Indien och indiska bröllopstraditioner inkluderas i serien – något som inte finns med i boken.
Bild: LIAM DANIEL/NETFLIX

Det finns feministiska inslag i serien som står i kontrast till det sexistiska samhälle som familjen Bridgerton lever i.

Här finns flera starka kvinnliga karaktärer fastän mycket av intrigen har misogyna undertoner. Som exempel att ingen reagerar på att Anthony beter sig hemskt mot kvinnor och samtidigt blir åtrådd.

Andra säsongen visar igen att det här är ett lättsamt drama som man kan fly in i och bli lite fnittrig över de skandalösa hemligheterna. Säsongen slutar på ett sätt som antyder på en spännande tredje säsong och jag hoppas på att se mer av de andra karaktärerna, kanske en romans mellan Eloise och den mystiske mannen från en lägre samhällsklass?

Lyssna på Kulturpodden om varför vi fascineras av historiska kostymdramer - bland dem Bridgerton:

Downton Abbey, Bridgerton och The Great – därför fascineras vi av historiska kostymdramer

34:41