Oroligheterna i Hansakvarteret oroar företagare: "Vi är främst oroliga över den utveckling som skett bland de unga"
Att ungdomar vistas i köpcentret är inget nytt fenomen, men våldsamheterna har eskalerat under den senaste tiden. En grupp ungdomar har misshandlat andra unga i Hansakvarteret i Åbo.
Under en kort promenad i köpcentret Hansa en eftermiddag ser man en handfull säkerhetsvakter i neongula västar och ett antal klungor av ungdomar som sitter i köpcentrets allmänna utrymmen. Då jag passerar ett gäng på fyra killar som sitter i trappan flyttar de på sig utan problem för att ge plats att passera.
Köpcentrets direktör Timo Palviainen säger att Hansa alltid varit en plats för ungdomar, största delen av de unga beter sig bra i köpcentret, men en liten grupp skapar nu trubbel.
– Det är väldigt beklagligt att det nu är en grupp på tio unga som orsakar problem och stämplar alla unga i köpcentret. Största delen av de som vistas här beter sig bra, använder våra tjänster och stadens ungdomslokal, berättar Palviainen.
I Hansakvarteret finns stadens finskspråkiga ungdomslokal, och genom fönstren ser jag ett flertal unga som lugnt sitter och spelar videospel eller umgås med varandra. Men då jag lyssnar på diskussionerna som pågår bland de unga utanför lokalen talas det om att bli hotad med våld. Flickorna förstår att jag är reporter och flyttar på sig.
Främst oljud som stör
Då Yle Åboland talar med företagare i köpcentret är de flesta fåordiga om hur de påverkas av oroligheterna.
Tiia Nurmi är butikschef vid Gant som är beläget innanför ingången från gågatan. Affären har tidigare haft en del besvär men främst med att ungdomarna varit högljudda invid affären.
– Nu känns det som att de unga har flyttat sig till andra sidan köpcentret, men innan det hängde de här utanför en del. Ingen i vår personal har påverkats av oroligheterna och kunderna störs främst av oljudet som hörs, säger Nurmi.
I nuläget vistas ungdomarna främst vid ingångarna på Eriksgatan. Ett av företagen som har sina lokaler invid ingången är Ruohonjuuri.
Jussi Karskela som är butikschef för Ruohonjuuri berättar att de tidigare drabbats av oroligheter, men att nu då ungdomslokalen flyttat har det blivit lugnare. I ett mejl berättar butikschefen att de velat fokusera på hur de kan hjälpa de unga istället för att skylla på dem.
Ålandsbanken har sitt kontor ovanför det ställe där ungdomarna främst vistas. Enligt Jennica Heikius som är chef vid kontoret i Åbo har deras verksamhet inte påverkats av oroligheterna.
– Det som mest märks är skräp och oljud utanför på gatan. Vi är främst oroliga över den utveckling som skett bland de unga. Det är jätteviktigt att detta behandlas grundligt, säger Heikius i ett kort telefonsamtal.
Fler säkerhetsvakter i neongula västar
På grund av oroligheterna har polisen ökat den synliga övervakningen i Hansakvarteret, och även köpcentrets egna väktare syns i högre grad.
Enligt Tiia Nurmi känns detta som något som kan ge en känsla av trygghet och förhoppningsvis kommer vara till hjälp.
– Det känns nog som en bra sak, jag tror att det nog kan vara till nytta. Vi har dessutom våra egna säkerhetsvakter som kommer till butiken ibland.
Timo Palviainen berättar att flera säkerhetsvakter förhoppningsvis ska bidra med just det, en känsla av trygghet. De kommer att placeras i de områden där det rör sig flest ungdomar.
– Våra säkerhetsvakter har rätt att ingripa inne i köpcentret och i direkt närhet av ingångarna. Men de kan också bara ingripa så som vem som helst annan förbipasserare.
För att få bukt på oroligheterna efterlyser Palviainen ett snabbare samarbete mellan de olika aktörerna. Gruppen på ungefär tio unga hann enligt honom ställa till med problem redan i ett halvår, innan man aktivt tog itu med ärendet.
– Alla inblandade, alltså polisen, vi på köpcentret men främst staden, borde ha reagerat snabbare. Dessa unga skulle ha behövt hjälp redan tidigare, säger Palviainen.

Företagarna i Hansa är oroliga över oroligheterna i kvartert
Tandlöst att inte få bukt med oroligheterna i Hansakvarteret, menar Åborektor: “De vuxna måste se till att centrala platser är trygga för alla”
"Föräldrar kan inte outsourca sitt föräldraskap"