Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Exceptionellt rättsfall kan fortsätta i högsta domstolen – riksåklagaren överklagar domen där Jari Aarnio frias för mord

Från 2022
Jari Aarnio tillsammans med sin försvarsadvokat Riitta Leppiniemi i rätten.
Bildtext Jari Aarnio tillsammans med sin advokat Riitta Leppiniemi i Helsingfors tingsrätt under en förberedande session av mordrättegången.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Det exceptionella rättsfallet där tidigare chefen för narkotikapolisen i Helsingfors, Jari Aarnio, är åtalad för mord kan fortsätta i högsta instans. Hovrätten friade Aarnio i början av februari.

Biträdande riksåklagare Jukka Rappe ansöker om besvärstillstånd till högsta domstolen.

"Det är fråga om ett brott för vilket det finns knappt någon rättspraxis hos högsta domstolen. Därför skulle det vara viktigt att få ett prejudikat från högsta domstolen i fallet", skriver Rappe i ett pressmeddelande på fredagen.

Åklagarnas besvär utgår från att Aarnio känt till mordplanerna och i egenskap av polis borde ha vidtagit åtgärder för att förhindra mordet.

Om besvärstillståndet beviljas behandlar högsta domstolen ärendet och om tillståndet inte beviljas står den friande domen mot Aarnio fast.

Aarnio lämnade fängelset i februari. Han avtjänar nu ett fängelsestraff för grovt narkotikabrott under övervakad frihet på prov.

Hade inte tillräckligt detaljerad information, enligt hovrätten

Helsingfors hovrätt friade Aarnio från åtalet för mord i början av februari 2022. Domen gick tvärtemot tingsrätten som dömde Aarnio till livstids fängelse i december 2020.

Åtalet för mord handlar om att Aarnio inte försökte förhindra mordet på Volkan Ünsal 2003.

Hovrätten anser att Aarnio inte hade så detaljerad förhandsinformation eller kännedom om planerna att det fanns anledning att tro att Ünsals liv var hotat.

Fanns inte stöd i lagen för att förhindra mordet

Enligt hovrätten hade Aarnio därmed inte en rättslig skyldighet att förhindra mordet. Hovrätten pekar på att det inte fanns stöd i lagen för Aarnio att ingripa i planerna på att mörda Ünsal.

Hovrätten anser att det inte går att visa på ett samband mellan Aarnios underlåtenhet och Ünsals död.

Bevisningen i fallet var till största delen samma i hovrätten som i tingsrätten, men hovrätten gör en annan bedömning av flera uppgifter.

Tidigare gängledare åtalades också

Den tidigare gängledaren Keijo Vilhunen var åtalad för mord i samma rättegång.

För hans del handlar åtalet om att han deltagit i arrangemangen kring mordet tillsammans med de tre män som dömts för att ha mördat Ünsal.

Vilhunen friades i tingsrätten och hovrätten.

Fyra män har tidigare dömts för mordet

Tidigare har fyra män dömts för mordet: tre för att ha begått det och en för anstiftan. Ünsal var en svensk kriminell och mordet var en hämnd för att han berättat för polisen om ett rån på Arlanda flygplats 2002.

Han mördades i en lägenhet i Nordsjö i Helsingfors i mitten av oktober 2003.

Mordet på Volkan Ünsal, del 1: Barndomsvänner - och rånet som förändrar allt

21:53