Hoppa till huvudinnehåll

Politik

"Det handlar om pengar" – lärare och vårdare hotar med strejk

Från 2022
Tomt klassrum med musikinstrument.
Bildtext Klassrummen kan gapa tomma om det inte kommer något förhandligsresultat snart.
Bild: Jesper Alm / Yle

Fördämningen hotar brista om det inte hittas pengar till den kommunala sektorn, säger fackförbunden. Inga pengar finns, säger arbetsgivarna. Kommunförhandlingarna har slagit knut på sig själva, nu hoppas man att riksförlikningsmannen reder ut soppan.

Flera strejker hotar att bryta ut inom vårdsektorn och undervisningssektorn. Arbetsmarknadsförhandlingarna mellan de kommunalt anställda och kommunarbetsgivarna har redan pågått i tre veckor hos riksförlikningsmannen.

Enligt fackförbunden finns det ännu ingen lösning i sikte. Tvärtom har medlingen inte ens kommit in på de största frågorna; löner och arbetsförhållanden.

– Vi har en aldrig tidigare skådad vårdarbrist i Finland. Vi förutsätter att både lönerna och arbetsförhållandena måste korrigeras, säger vårdarfacket Tehys verksamhetsledare Else-Mai Kirvesniemi.

Medicinen mot vårdarbristen kräver enligt Kiviniemi en långvarig behandling. Vårdarfacken Tehy och Super har gått in i förhandlingarna med ett räddningsprogram för social- och hälsovårdsbranschen.

Till programmet hör bland annat en höjning av grundlönenivån med 3,6 procent utöver de normala avtalshöjningarna. Programmet är planerat att kunna genomföras på fem år.

– Det finns alltid pengar till olika lösningar. Det här är en värdefråga som nu måste lösas. Vårt budskap till beslutsfattarna är att det här måste lösas. Nu.

Kirvesniemi säger att framtidens vård utgår från resurser, och resurser tryggas med pengar.

– Inför välfärdsområdesvalet var så gott som alla partier överens om att vårdarnas löner måste justeras, men det ska göras vid arbetsmarknadsbordet. Nu är vi vid arbetsmarknadsbordet och måste ro det här i hamn, och till det krävs pengar.

Else-Mai Kirvesniemi i halvbild i en korridor.
Bildtext Tehys verksamhetsledare Else-Mai Kirvesniemi säger att allt handlar om resurser och i det här fallet betyder det pengar.
Bild: Jari Kärkkäinen/Yle

Tehy och Super har varslat om strejk som inleds klockan 6 den första april om inget förhandligsresultat nåtts fram tills dess.

Strejken berör all personal i 13 sjukvårdsdistrikt, förutom de som behövs för att upprätthålla skydd av liv och undvika de värsta konsekvenserna.

– En strejk förlänger väntetiden för att få vård och det är inget vi vill eller strävar efter, säger Kirvesniemi.

Det handlar om pengar

Lärarfacket OAJ:s ordförande Olli Luukkainen säger att situationen är som en fördämning som hotar att brista.

– I tio år har den offentliga sektorn fått vänta på sin tur. Vi har stött samhället när exportbranschen skulle lyftas, sedan fick vi vänta för att det var ekonomiskt dåliga tider. När det varit ekonomiskt bra tider har man sparat för de dåliga dagarna. Det kommer aldrig att finnas en tid utan kriser.

Olli Luukkainen i halvbild mot en bakgrund av natthimmel med norrsken.
Bildtext Lärarfacket OAJ:s ordförande Olli Luukkainen säger att det räcker nu, en lösning för de kommunalt anställda måste hittas.
Bild: Raimo Torikka / Yle

Luukkainen säger även han att det handlar om pengar. Han ger exempel på att en universitetsutbildad småbarnspedagog har 2 400 euro i grundlön och en klasslärare kring 2 700 euro.

– Om vi tillspetsar det: skulle lönen vara tusen euro mindre, eller tusen euro mer, skulle ändå budskapet från arbetsgivarsidan vara att det inte finns pengar.

Det har också varit kommunarbetsgivarnas svar hittills. Förhandlingschef Henrika Nybondas-Kangas sa i TV-nytt i början av veckan att kravet på tilläggslöner är hårt.

Vem ska sköta barnen?

Förhandlingsorganisationen JUKO som bland annat företräder lärarna och småbarnspedagogerna har varslat om strejk i flera finländska städer. Om strejken blir av blir det ingen utbildning eller dagisfostran i en vecka från och med 16 april.

Hela samhället stannar väl upp om barnen måste bli hemma?

– Ja så är det. Men nu måste vi en gång för alla ta tag i det här problemet.

Den senaste stora lärarstrejken ägde rum 1984 och 1995 var förhandlingarna en hårsmån ifrån strejk.

– För några år sen strejkade universitetslärarna i ett dygn, men det här är en mycket exceptionell situation, säger Luukkainen

Riksförlikningsmannen har förhandlat med de kommunalt anställda och kommunarbetsgivarna i tre veckor. Ännu har man inte meddelat om en lösning. En eventuell vårdarstrejk inleds fredagen den 1 april och fortgår i två veckor.

"Det handlar om pengar" - lärare och vårdare hotar med strejk

2:28