Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU och USA fördjupar sitt samarbete – ökad satsning på amerikansk naturgas

Från 2022
Ursula von der Leyen till vänster och Joe Biden till höger. I förgrunden flaggor.
Bildtext Både Ursula von der Leyen och Joe Biden har intygat att det transatlantiska partnerskapet nu är historiskt starkt.
Bild: Olivier Hoslet / EPA

Precis som under torsdagens Nato- och EU-toppmöte var det enigheten som var tongivande under fredagens presskonferens med president Joe Biden och ordförande Ursula von der Leyen.

EU utlovas 15 miljarder kubikmeter naturgas. Det lovar USA under det här året för att hjälpa unionen med dess strävan att lösgöra sig från rysk energi.

– Rysslands president Vladimir Putin använder energi för att tvinga och manipulera sina grannar, och försäljningsvinsterna går till att driva den ryska krigsmaskinen, motiverade Joe Biden ambitionerna att avstå från rysk energi.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen betonade enigheten på sanktionsfronten mot Ryssland, och hur den undergräver Putins möjligheter att föra krig.

– Det här kriget kommer att vara en strategisk förlust för Putin.

Annan gas, men också mindre gas

En gemensam plan mellan USA och EU ska nu fördjupa det transatlantiska energisamarbetet.

– Vi har enats om en gemensam plan för det målet (minska beroendet av rysk energi, red.anm.), och ska samtidigt accelerera vår utveckling mot en trygg framtid med ren energi, sa president Joe Biden på fredagens presskonferens.

Enligt uppgifter från Vita huset ska EU-kommissionen samarbeta med EU-medlemsländerna för att säkra kring 50 miljarder kubikmeter naturgas för länderna fram till år 2030. Närmare detaljer om leveranslöftena är tills vidare oklara.

USA skulle skicka flytande naturgas (LNG) med fraktfartyg men eftersom all kapacitet vid LNG-terminaler i USA redan är i bruk, bedömer analytiker att extraleveranser till Europa skulle innebära att befintliga leveranser styrs om.

Förutom att strypa importen från Ryssland betonades också ett allmänt minskande av gasbehovet. von der Leyen och Biden nämnde bland annat vätgas, elektrifiering och energismarta lösningar som satsningar på en hållbarare framtid.

Tyskland minskar drastiskt rysk import

På fredagen meddelade den tyska regeringen för sin del att den märkbart stryper rysk energiimport, med anledning av den ryska invasionen.

Det tyska näringsministeriet har meddelat att Tyskland i juni kommer att ha halverat sin oljeimport från Ryssland, och helt avskaffa kolimporten därifrån till hösten.

Näringsminister Robert Habeck konstaterade ändå att det är mer komplicerat med gasimporten. Här väntas Tyskland kunna göra sig av med rysk import först i mitten av 2024.

Källor: Reuters, AP, AFP