Förbud mot övertid och skiftbyten inom vården kan orsaka problem – högre löner skulle gynna både anställda och arbetsgivare
De strandade förhandlingarna mellan vårdfacken och arbetsgivarna leder till en svår situation inom vården. Österbottens välfärdsområdes direktör Marina Kinnunen säger att man måste försöka trygga den brådskande vården.
I dag fredag inleder vårdarfackförbunden Tehy och Super ett nytt övertids- och skiftbytesförbud för kommunsektorn. Från och med klockan 15 får anställda som är anslutna till någotdera fackförbundet inte arbeta utanför de tider som är inplanerade.
– Det kommer att synas genast, säger Marina Kinnunen, direktör för Österbottens välfärdsområde.
Kinnunen säger att en av de stora utmaningarna inom vårdbranschen är att anställda ofta är tvungna att byta skift när det saknas personal av olika anledningar. Förbudet gör det svårt att hitta ersättare.
Nu försvåras situationen ytterligare av att många anställda inom vården är sjuka eller i karantän.
– Om det blir strejk är det förstås ännu värre, men nog orsakar det här en hel del problematik, säger Kinnunen.
Förbudet gäller till och med torsdagen den 31 mars.
40 000 vårdare kan gå i strejk
Kommunsektorns kollektivavtal löpte ut den sista februari. Hittills har arbetsgivarna och fackförbunden inte lyckats komma överens om ett nytt avtal. Ett första övertids- och skiftbytesförbud utlystes i början av mars.
Från första april kan 40 000 vårdare gå i strejk om man inte har nått ett avtal innan dess. Strejkvarslet gäller 13 sjukvårdsdistrikt. Till dem hör varken Österbotten eller Mellersta Österbotten.
Soites chefsöverskötare Piia Kurikkala säger att personalens arbetsbörda varierar, men att den försämrade coronasituationen påverkar också där.
– I genomsnitt är nog arbetsbördan större än normalt, av flera olika orsaker.
Marina Kinnunen berättar att man inom Österbottens välfärdsområde till en del lyckas täcka personalbehovet med hjälp av interna vikarier. Om det inte räcker till måste man fundera på att tillfälligt minska på den icke-brådskande verksamheten.
I nuläget fungerar verksamheten i välfärdsområdet i stort sett som normalt.
Fler händer behövs i framtiden
Kinnunen säger att vårdbranschen står inför stora utmaningar. Högre löner för vårdarna skulle enligt henne gynna såväl de anställda som arbetsgivarna.
– I framtiden kommer vi att behöva ännu fler händer som tar hand om vår åldrande befolkning. Om vi inte har tillräckligt med människor som vill arbeta i branschen blir det ännu dyrare.
Piia Kurikkala säger att flera saker påverkar vårdbranschen för tillfället. Förutom den utdragna coronapandemin tar också förberedelserna inför övergången till välfärdsområdet resurser.
– Vardagen är hektisk just nu.
Kollektivavtalsförhandlingarna förs på nationell nivå. Marina Kinnunen säger att det enda arbetsgivaren kan göra i det här skedet är att se till att människor får sin vård.
– Vi kan inte göra annat än att sköta vår del och garantera att man får den akuta service man behöver också under den här tiden.