Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fis-basen Pierre Mignerey: "Hoppas att Bolsjunov kan göra comeback och tävla"

Från 2022
Vladimir Putin och Alexander Bolsjunov skakar hand och ser nöjda ut.
Bildtext Vladimir Putin och Alexander Bolsjunov poserade tillsammans redan efter OS i Pyeongchang 2018.
Bild: ITAR-TASS News Agency / Alamy/All Over Press

De ryska idrottarna är portade från de flesta internationella tävlingar sedan Rysslands invasion av Ukraina. En del av de ryska idrottsstjärnorna deltog i Vladimir Putins propagandashow i Moskva förra veckan. Bland andra skidkungen Alexander Bolsjunov.

Internationella skidförbundet, Fis, stängde av de ryska idrottarna före världscupsäsongerna tog slut. Fis tävlingschef, fransmannen Pierre Mignerey, säger ändå i en intervju för norska VG att han vill se Bolsjunov i tävlingsspåren igen.

– Alla får ha sin åsikt, men jag hoppas att Bolsjunov kan komma tillbaka och tävla, säger han.

Mignerey betonar att han inte vill dra förhastade slutsatser utgående från Bolsjunovs medverkan i Putins show på Luznjikistadion.

– Jag tycker att vi ska vara försiktiga med att reagera för snabbt. Jag vet inte om han var där frivilligt.

"Komplex situation"

Mignerey beskriver situationen som komplex och lyfter fram de kulturella skillnaderna mellan Ryssland och västvärlden.

– De har inte total frihet. Vi vet inte vad de ryska idrottarna får göra och vad de inte får göra. Jag hoppas att världscupen i längdskidåkning blir en plats där vi förenar folk, inte splittrar dem.

Bolsjunov har fått flera gåvor och privilegier av Vladimir Putin. Både han och landslagskamraten Denis Spitsov belönades med en lägenhet i Moskva efter sina insatser i OS i Peking. Bolsjunov ingår i Vladimir Putins nationalgarde och efter OS befordrades han till kapten.

Den 25-årige Bolsjunov har publicerat pro-ryska bilder på sociala medier de senaste veckorna. Han raderade dem sedermera men flera sponsorer hann reagera och avsluta samarbetet med honom. Till exempel skidleverantören Rossignol.

Ska vi tycka synd om de ryska idrottarna?

Mycket talar just nu för att de ryska idrottarna inte kommer att delta i internationella idrottstävlingar på en lång tid.

Harri Syväsalmi, tidigare generalsekreterare för Finland Centrum för Etik inom Idrotten (FCEI), förutspår att den ryska fanan inte kommer att synas inom idrotten förrän president Vladimir Putin lämnat statschefsrollen.

– Ryssland är inte tillbaka förrän det har skett stora förändringar i den politiska ledningen. Också efter det har man en lång väg att gå. Den nya ledningen skulle vara tvungen att kämpa mot den etablerade ryska kulturen att fuska sig till framgångar, säger Syväsalmi till STT.

Syväsalmi anser att man inte ska tycka synd om de enskilda ryska idrottarna. Världen går inte under om Ryssland inte får delta i fotboll eller ishockey poängterar han.

– Med sin nuvarande attityd kan Ryssland inte delta förrän stora omställningar har skett. Jag är förvånad att det tog så länge för idrottsorganisationerna att skrida till verket, säger han.

De ryska längdskidåkarna fick ställa upp i världscupen i Lahtis trots att Ryssland vid det skedet hade inlett sin invasion av Ukraina. Veckan efter beslöt Fis att porta de ryska idrottarna efter påtryckningar från bland annat norska sponsorer.