Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Brittiska tabloider skriver om gömd skatt i Sibbo – Ior Bocks historier påstås locka tusentals skattjägare

Från 2022
Lemminkäinens tempel i Gumbostrand, vintertid.
Bildtext Ingången till "Lemminkäinens tempel" i en bergvägg i Gumbostrand, Sibbo. Vägen går precis intill.
Bild: Hanna Othman / Yle

Sibbo har den här veckan figurerat i internationell media. Det är brittiska tabloiderna Daily Mirror och Metro som återigen tutar ut till sina läsare att man nu är nära att hitta skatten som är begravd i Lemminkäinens tempel i Gumbostrand.

Den här gången påstår tidningarna att tusentals skattjägare är på väg till Sibbo under de följande veckorna för att tillsammans göra en insats för att gräva fram skatten som sägs vara värd 15 miljarder pund.

Ännu är det ingen rusning till klippan som ligger längs Vainuddsvägen. Det finns fotspår i snön så någon har helt klart besökt den under de senaste veckorna, men grottan är fylld av vatten och is.

Det saknas bevis för att det finns någon skatt i berget, trots att de brittiska tabloiderna påstår det. Daily Mirror och Metro är kända för att dra till med braskande rubriker.

En stengrotta med vatten på bottnet.
Bildtext Någon har besökt grottan under vintern eftersom det finns en liten upptrampad stig som leder fram till öppningen.
Bild: Milena Hackman / Yle

Tidningarna går så långt som att beskriva skatten, som lär ska bestå av 50 000 ädla stenar, flera statyer av 18 karat guld och minst tusen konstföremål som är tusentals år gamla.

Hittills har det varit tolv vänner som tillsammans jobbat för att få fram skatten, ända sedan 80-talet. Men nu har projektet fått momentum och fler ivriga förväntas vara på väg till Sibbo för att hjälpa.

The Mirror har pratat med Carl Borgen som varit en talesman för sällskapet och han säger att all extra hjälp är välkommen och att om ens en del av de som lovat komma och hjälpa skulle dyka upp så skulle de säkert göra stora framsteg den här säsongen.

Det är excentrikern Ior Bock som på 1980-talet började berätta historier om att Nyland var mänsklighetens urhem och finskan och svenskan urspråken. Han påstod att hans familj varit förvaltare till denna hemlighet i årtusenden och att det finns en skatt i berget.

Ingången till Lemminkäinens grotta i Gumbostrand, Sibbo.
Bildtext Bergväggens utseende får fantasin att flöda.
Bild: Yle / Thomas Silén

De brittiska tidningarnas artiklar har delats i sociala medier i Sibbo och där har det bland annat diskuterats om Sibbo kommun och företagarna är beredda på att ta emot alla dessa skattjägare ifall det verkligen visar sig att de dyker upp och vill gräva.

Finns det hotellrum, finns det restauranger och annat som de kunde tänkas komma och lägga pengar på?

Det kan ju hända att det inte dyker upp tusen lyckosökare i Gumbostrand, men borde det? Sibbo kommun kunde kanske använda Ior Bock och Lemminkäinens tempel i sin marknadsföring för att locka folk.

Gumbo kiosk i Sibbo.
Bildtext I närheten av grottan finns en del mindre företag som kunde dra nytta av turismen.
Bild: Hanna Othman / Yle

Sibbos näringschef Katri Roivainen säger att historien har gett Sibbo trevligt med publicitet utomlands.

– Vi har en fin skärgård och fina skogar som grävarna gärna får komma och bekanta sig med, och företagen erbjuder dem gärna sina tjänster.

Tillsvidare finns det ändå inga planer på att utnyttja Ior Bocks historier i marknadsföringen.

– Men det är kanske något som det är värt att fundera på, säger Roivainen.

Mer om ämnet på Yle Arenan