Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nytt bolag vill köpa delar av Furumalm – riktar sig till folk i alla åldrar som vill bo i Bromarv

Uppdaterad 29.03.2022 10:01.
Bromarv bibliotek.
Bildtext Här i närheten av Bromarv bibliotek längs Vättlaxvägen i kyrkbyn vill ett nytt bolag köpa mark så de kan skapa nya bostadsområden. Arkivbild.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Nu finns det personer som är intresserade av att utveckla Furumalm i Bromarv. Bland dem finns Peter Böckelman som köpt gamla stadshuset vid Rådhustorget i Ekenäs.

Stadsstyrelsen möts på måndag (28.3) för att diskutera ett ärende som gäller Furumalm i Bromarv.

Staden försökte i fjol sälja området efter att aktiebolaget My Bromarv kom med idén att investerare kunde köpa området och bygga hus där. Ingen lämnade in anbud när staden meddelade att området är till salu.

Nu är ett nytt bolag på väg att grundas som är intresserat av området. De som är med i bolaget är Peter Böckelman, Mikael Ingberg som är ordförande för My Bromarv, Mikael Aminoff, styrelsemedlem i My Bromarv, Mårten Johansson, företagare i skärgårdshamnen i Bromarv och finansmannen Magnus von Knorring som är styrelseordförande för fondbolaget Fondita.

De har lämnat in ett anbud på delar av fastigheten Furumalm i Bromarv som finns öster om Vättlaxvägen och söder om biblioteket. Målsättningen är att utveckla området.

Riktar sig till flera målgrupper

De målgrupper man riktar sig till är barnfamiljer som är intresserade av ett havsnära alternativ, de som arbetar på distans i alla åldrar, pensionärer som vill ha ett urbant skärgårdsalternativ antingen som fast boende eller som deltidsboende.

Det är tre områden som det blivande bolaget är intresserat av att köpa. Förslaget till stadsstyrelsen är att utkasten till föravtal godkänns för de här områdena:

  • Ett cirka 4 650 kvadratmeter stort område där det finns ett radhus, för ett pris på 169 000 euro.

  • Ett område på cirka 1 600 kvadratmeter som innefattar en småbåtshamn för privat bruk med plats för cirka 20 båtar. Priset skulle vara 12 000 euro.

  • Det tredje området är cirka 2 350 kvadratmeter där man planerar en padelbana samt sjöbodar. Här skulle man göra upp ett legoavtal på 25 år med en årlig legoavgift på 1 200 euro.

Förslag på att reservera områden finns också

På mötet ska stadsstyrelsen också ta ställning till ett förslag om två områden på fastigheten Furumalm som bolaget vill reservera:

  • Det ena området är cirka 1 420 kvadratmeter med ett beräknat pris på 40 000 euro. Det här skulle vara ett område för bostads-, affärs- och kontorsbyggnader.

  • Det andra är cirka 3 520 kvadratmeter. På området finns en gammal brandstationsbyggnad och bolaget ska ansvar för att byggnaden rivs. Områdets pris är 30 000 euro. Också det här skulle vara ett område för bostads-, affärs- och kontorsbyggnader samt allmänna byggnader där miljöns särdrag bör bevaras.

Tillägg 29.3: Raseborgs stadsstyrelse godkände förslagen på sitt möte 28.3.

Diskussion om artikeln