Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Träning med världsstjärnorna bäddade för lyckad insats för Turkkila och Versluis i VM – känslorna på ytan för ukrainska paret som fick stående ovationer

Uppdaterad 25.03.2022 16:59.
Programmet är inte längre tillgängligt
Ukrainska isdansparet fick stående ovationer efter känslosamma uppträdandet - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Juulia Turkkila och Matthias Versluis nosade på sitt säsongsbästa i rytmdansen i konståknings-VM. Den lyckade insatsen tog paret vidare till fridansen. De största applåderna fick det ukrainska paret Oleksandra Nazarova och Maksym Nikitin.

Juulia Turkkila och Matthias Versluis har alla chanser att ta en placering bland de tio bästa i VM, och mästerskapet började på bästa tänkbara sätt.

Det blåvita paret presterade på sin högsta nivå i rytmdansen. Turkkila och Versluis åkte avslappnat och med mycket energi. Paret belönades med poängen 71,88 som bara är 0,04 poäng sämre än säsongsbästat.

– Vi är verkligen nöjda. Det kändes som att vi kunde visa upp det som vi har tränat och det syntes också i poängen, säger Turkkila till Yle.

– Vi njöt på isen och vi fick mycket energi av publiken. Vi är nöjda med poängen och i mästerskap är det ofta svårare att få höga poäng, kompar Versluis.

Programmet är inte längre tillgängligt
Se Juulia Turkkila och Matthias Versluis rytmdans i VM – nosade på säsongsbästa och knep plats i fridansen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Flera träningspass med olympiska mästarna

Inför rytmdansen har Turkkila och Versluis tränat tillsammans med de olympiska mästarna Gabriella Papadakis och Guillaume Cizeron.

– Då man åker bredvid dem ser man hur lätt de får upp farten och hur mjukt de åker. Det försöker vi också få in i vår egen åkning, säger Versluis.

Turkkila och Versluis ligger på tolfte plats efter rytmdansen. Papadakis och Cizeron har en stor ledning inför fridansen som avgörs på lördag kväll.

Stående ovationer för ukrainska paret

I samma grupp som Turkkila och Versluis tävlade också det ukrainska paret Oleksandra Nazarova och Maksym Nikitin.

Efter den ryska invasionen har paret gömt sig hemma i Charkiv och bara kunnat träna tillsammans under den senaste veckan i Polen.

Paret åkte i kläder som föreställde den ukrainska flaggan, och redan då de kom in på isen var känslorna på ytan. De lyckades göra en stark prestation och efter programmet stod de länge kvar på isen och hyllades av publiken med stående ovationer.

– Det handlar om något helt annat än att placera sig i VM, säger Yle Sportens kommentator Marianne Nyman.

Nazarova och Nikitin fick 67,70 poäng och gick vidare till fridansen.