Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysslands president Putin och utrikesminister Lavrov rasar: "Som nazisternas bokbål"

Från 2022
Uppdaterad 25.03.2022 17:27.
Vladimir Putin höll ett möte med kulturpristagare
Bildtext Vladimir Putin höll ett möte med kulturpristagare 25.3.2022.
Bild: LEHTIKUVA / AFP Mikhail Klimentyev

Rysslands president Vladimir Putin fortsätter att anklaga väst för att attackera det ryska.

Ryssland reagerar på den allt hårdare snara som dras åt kring landets ekonomi på grund av sanktionerna som väst har infört.

Landet har blivit allt mer isolerat, både politiskt och ekonomiskt. Sanktionerna har också innefattat sfärer som sport och kultur.

Putin: "Attackerna mot rysk kultur kan jämföras med nazisternas bokbränning"

Västs sanktioner har också riktats mot ryska kulturpersonligheter som har uttryckt stöd för kriget i Ukraina.

President Vladimir anklagade väst för mobbning av rysk kultur, till exempel verk av stora, kända kompositörer. Han hänvisade också till annullering av evenemang med ryska artister i en del västländer.

De stora auktionshusen har låtit bli att sälja rysk konst.

Putin kritiserade på fredagen väst för att diskriminera den ryska kulturen, vilket han liknade vid nazistiska anhängare som brände böcker på 1930-talet.

– Nu försöker de göra slut på ett tusen år gammalt land, sa Putin under ett tv-sänt möte då det delades ut kulturpriser.

– Jag talar om en trend som förekommer i en rad västerländska stater – diskriminering av allt som har att göra med Ryssland.

Putin anser att väst ogiltigförklarar och upphäver den ryska kulturen.

– Ryska kompositörers verk har uteslutits från konserter och böcker av ryska författare har förbjudits. Senast det genomfördes en liknande kampanj mot oönskad litteratur var då nazisterna i Tyskland för nästan 90 år sedan lät bränna böcker direkt på torgen.

Lavrov: "Ett verkligt hybridkrig, totalt krig"

Utrikesminister Sergej Lavrov karakteriserar trycket från väst som "ett verkligt hybridkrig, totalt krig".

– Och målen är inte dolda. Helt öppet visar väst att det handlar om att förstöra, bryta, förinta, strypa den ryska ekonomin och Ryssland i stort.

Ukrainska styrkor har gjort hårt motstånd mot den ryska invasionen, och väst har infört omfattande sanktioner mot Ryssland i ett försök att tvinga landet att dra tillbaka sina styrkor.

"Den första fasen av operationen till största delen avslutad"

Samtidigt har det ryska försvarsministeriet meddelat att den första fasen av operationen i Ukraina till största delen är avslutad, och att man nu fokuserar på att helt "befria" regionen Donbass i östra Ukraina.

Tillkännagivandet kan enligt analytiker tolkas som att Ryssland kan vara redo att hålla sig till mer begränsade mål efter att allmänt ha stött på så hårt motstånd i Ukraina.

Ryska nyhetsbyråer som citerar försvarsministeriet uppger att ryskstödda separatister nu kontrollerar 93 procent av Luhansk och 54 procent av Donetsk – det vill säga de två områden som tillsammans utgör Donbass.

Försvarsministeriet lät också förstå att den ryska militären har övervägt två alternativ för sin operation i Ukraina; det ena begränsas till Donbass och det andra handlar om hela det ukrainska territoriet.