Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

VR avbryter passagerartrafiken till Ryssland helt och hållet: "De finländare som har velat lämna landet har hunnit göra det"

Från 2022
Resenärer anländer med Allegro-tåg från Sankt Petersburg till Helsingfors.
Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

VR har hittills upprätthållit trafiken, enligt myndighetsdirektiv, för att kunna garantera att finländare kan ta sig till Finland, men nu sätter sanktionerna stopp för resandet.

De sista Allegrotågen mellan Helsingfors och Sankt Petersburg går på söndagen, uppger VR. Enligt tidningen Helsingin Sanomat skickade Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen (SDP) ett brev till VR på torsdagen, där hon skriver att det inte längre är ändamålsenligt att fortsätta trafiken.

– Det är ju förstås sanktioner som är bakom det här beslutet. Tills nu har vi kunnat fortsätta trafiken eftersom sanktionerna inte har haft någon inverkan på tågtrafiken. Men nu har läget förändrats, det finns sanktioner och vi måste följa dem ,säger VR:s kommunikationschef Tatu Tuominen.

Enligt VR har trafiken fortsatt så här länge för att finländare som vill lämna Ryssland och ta sig till Finland ska ha kunnat göra det.

Hittills har det gått två Allegrotåg mellan Helsingfors och Sankt Petersburg dagligen.

– Det ryms 300 till 320 passagerare per tåg så det blir ungefär 650 personer, teoretiskt sett, som har kunnat resa, men mängden har varierat. I början var det fler människor, men nu har ungefär 60 procent av kapaciteten varit i bruk, säger Tuominen.

Enligt Tuominen har två tredjedelar av resenärerna från Ryssland varit ryska medborgare och resten finska medborgare eller personer med dubbelt medborgarskap, till exempel ryskt och danskt.

"Har konsekvenser – men finns också andra sätt att ta sig ut ur landet"

Att Allegrotågen nu upphör att trafikera har konsekvenser.

– Det är alldeles klart att sanktioner också drabbar vanliga ryska medborgare som inte har något med kriget att göra, det är oundvikligt. Avsikten med sanktionerna är förstås också att försöka påverka folkopinionen i landet, så att de ska börja ifrågasätta kriget eftersom det har negativa följder för dem, säger Frank Johansson, verksamhetsledare för Amnesty Finland.

Amnestys verksamhetsledare Frank Johansson.
Bildtext Frank Johansson, verksamhetsledare för Amnesty Finland.
Bild: Janne Lindroos / Yle

Också på Finlands flyktinghjälp följer man med läget och är orolig över människorättssituationen i Ryssland, säger Katja Mannerström, chef för samhällsrelationer.

– Det har årligen kommit ungefär 300 asylsökande från Ryssland till Finland också före det här kriget. Det är viktigt att vi kommer ihåg att respektera också deras möjlighet att söka asyl och få skydd. Och det blir antagligen krävande för de här grupperna att komma ut ur landet.

Allegrotrafiken är ändå inte det enda sättet att ta sig ut ur Ryssland, påpekar Frank Johansson.

– Det går att flyga till de centralasiatiska länderna, det går att åka till Armenien, Georgien, Turkiet och Mellanöstern. Helt omöjligt är det inte för människor som vill lämna Ryssland att fortfarande göra det.

Gränsen mellan Ryssland och Finland är fortfarande öppen, har man visum kommer man in.

– Det stora problemet är inte att det här tåget slutar gå, utan hur de människor som borde få ett visum om de så vill, för att lämna Ryssland, faktiskt ska få det för att komma in. Eftersom det handlar om Schengenvisum är det något som EU-länderna gemensamt borde diskutera. Problemet är inte tåget, utan hur de här människorna ska få visum, säger Johansson.