Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

President Niinistö: "Den förebyggande effekten största fördelen med ett eventuellt Natomedlemskap"

Från 2022
Uppdaterad 26.03.2022 11:52.
Sauli Niinistö
Bildtext President Sauli Niinistö vill att finländarna bereder sig på ryska reaktioner, oberoende av vilket säkerhetspolitiska val Finland gör.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Tanken att Ryssland inte anfaller ett Natoland är den mest centrala fördelen med att gå med, om Finland bestämmer sig för det alternativet. Det säger president Sauli Niinistö, som påminner om att alla alternativ innebär risker.

Ett eventuellt finländskt Natomedlemskap skulle föra med sig två klara säkerhetsfördelar, anser president Sauli Niinistö.

– Det viktigaste är den förebyggande funktionen, som bygger på tanken att Ryssland inte skulle anfalla ett Natoland, sa Niinistö i Yles Morgonettan på lördagen.

Den andra fördelen skulle handla om Finlandsbilden i världen, att andra länder skulle uppfatta Finland som ett tryggt land.

Det här skulle vara viktigt bland annat med tanke på ekonomin och utländska företags vilja att investera i Finland.

Frågan om "tillräcklig säkerhet" central

På frågan om Nato skulle erbjuda Finland tillräcklig säkerhet svarade presidenten så här:

– Ett medlemskap skulle ge Finland den mest tillräckliga säkerhet (som står till buds).

Han sa vidare att det inte finns några garantier för att samtliga Natoländer på direkten skulle godkänna en finländsk ansökan, men:

– Vi har fört många samtal med centrala Natoländer på sistone och signalen har varit klar, dörren står öppen, det handlar inte om något litet fönster som snart stängs, som en del här i Finland har låtit förstå.

Niinistö menade alltså att man inte ska påskynda processen. I april kommer det att göras en ny försvars- och säkerhetspolitisk redogörelse och efter det är det småningom riksdagen som tar över frågan.

– Det är i sista hand riksdagen som fattar beslut av det här slaget, påminde presidenten.

Natos symbol på en satellitkarta över Europa

Historien bakom Nato – hur grundades alliansen och varför?

Nato grundades av väst som ett svar på hotet från Sovjet.

USA intresserat av finsk-svenskt samarbete

Niinistö sa att det självklart också finns andra alternativ än ett medlemskap i Nato och att alla alternativ måste analyseras och vägas noggrant.

– Här är Sverige av stor vikt. Man kan satsa på djupgående samarbete här och USA har signalerat att man är speciellt intresserad av att stöda den här duon.

Dessutom kan Finland ytterligare fördjupa sitt partnerskap med Nato och arbeta för att förstärka EU-samarbetet inom säkerhetsfrågor.

– Här finns det öppningar just nu, när Tyskland helt klart ändrat sin linje. Men det kommer att ta tid att bygga upp något kring detta, sa presidenten.

"Måste vara redo för motdrag och motdragens motdrag"

Niinistö påminde än en gång om att vilket säkerhetspolitiskt val Finland än gör, kommer det att få konsekvenser.

– Vi måste vara redo för reaktioner från Ryssland och ha våra egna reaktioner på dem färdigt planerade.

Niinistö sa att Ryssland kan ta till allt från gränskränkningar av olika slag till hybridanfall som kan påverka till och med centrala samhälleliga funktioner.

Därför är det av högsta vikt att såväl beslutsfattarna som medborgarna har analyserat läget och de olika alternativen väl och förberett sig för eventuella följder, menar presidenten.

All vår rapportering kring det som på ett eller annat sätt tangerar Nato hittar du här https://svenska.yle.fi/t/18-174473).