Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Talibanstyret förhindrade kvinnor att resa iväg med flygplan – också löftet om skolgång för flickor har brutits

Uppdaterad 26.03.2022 19:49.
Afghanska kvinnor och flickor demonstrerar och kräver fri skolgång.
Bildtext Afghanska kvinnor och flickor deltar i en protest utanför utbildningsministeriet i Kabul den 26 mars 2022, och kräver att gymnasieskolor ska öppnas igen för flickor.
Bild: LEHTIKUVA / AFP Ahmad Sahel Arman

Talibanstyret har förhindrat kvinnor att gå ombord på flygplan. Talibanerna försöker också förhindra flickors rätt till skolgång.

Tiotals kvinnor förbjöds i går att gå ombord på flygplan i Afghanistan.

Kvinnorna tilläts inte resa iväg eftersom de reste utan en manlig förmyndare, meddelade afghanska flygbolagstjänstemän i dag.

Tjänstemännen, som av rädsla för repressalier från talibanstyret, uttalade sig anonymt. De sa att tiotals kvinnor som anlände till Kabuls internationella flygplats i fredags för att gå ombord på inrikes- och utrikesflyg fick beskedet att de inte kunde göra det utan en manlig förmyndare.

Några av kvinnorna hade dubbelt medborgarskap och skulle återvända till sina hem utomlands.

Talibanledningen uppges ha gett order om reseförbudet

Kvinnorna var på väg till Islamabad, Dubai och Turkiet. Flygbolagen Kam Air och det statligt ägda Ariana Airline gav dem inte restillstånd, uppgav de anonyma tjänstemännen. Ordern uppges ha kommit från talibanernas ledning.

I dag fick några kvinnor som reste ensamma tillstånd att gå ombord på ett Ariana Airlines-flyg till provinsen Herat. De missade dock sitt flyg eftersom tillståndet gavs för sent.

Det är fortfarande oklart om talibanerna kommer att undanta flygresor från den order som utfärdades för några månader sedan där det krävs att kvinnor som reser mer än 72 kilometer åtföljs av en manlig släkting.

Afghanska flickor
Bildtext Skolflickor håller talibanflaggor under en ceremoni för att markera starten på läsåret i en grundskola i Kandahar. Talibanstyret gav dock order om att flickskolorna i Afghanistan skulle stänga den 23 mars bara några timmar efter att de öppnat igen.
Bild: LEHTIKUVA / AFP Javed Tanveer

Trots löften om öppna skolor blev flickorna utestängda

Talibanstyret har också förhållit sig strängt till flickskolor. Talibanernas hårda linje stängde gymnasieskolor för flickor bara några timmar efter att de hade öppnats i onsdags vilket har väckt internationell ilska.

USA:s särskilda sändebud för Afghanistan, Thomas West, uttalade sig i dag i frågan i samband med det så kallade Doha-forumet. USA ställde plötsligt in möten med talibanerna i Doha där viktiga ekonomiska frågor skulle avhandlas. Beslutet fattades efter att talibanstyret i Afghanistan hade ändrat på sitt beslut att låta alla flickor återgå till gymnasiet.

Kvinnor pratar vid Doha Forum
Bildtext Under Doha Forum samtalade Malala Yousafzai, pakistansk aktivist för kvinnlig utbildning och Nobels fredspristagare med Florance Pouya, medlem av en afghansk kvinnogrupp, i Qatars huvudstad den 26 mars 2022.
Bild: LEHTIKUVA / AFP Ammar Abd Rabbo

West sa att han hoppas att talibanerna ändrar sig och att förbudet mot flickors skolgång dras tillbaka inom några dagar. Han påpekade att talibanerna, som tog makten i augusti 2021, har sagt att det är meningen att flickor i Afghanistan ska få gå i skola.

Talibanernas representant i Doha, säger för sin del i ett meddelande till nyhetsbyrån AFP att man inte motsätter sig utbildning för flickor: "Det finns några praktiska frågor som måste lösas först. Tyvärr löstes de inte i tid då flickskolorna åter skulle öppnas den 23 mars".

I dag demonstrerade kvinnor och flickor i Afghanistans huvudstad Kabul och krävde att flickor ska få gå i skola.

Källor: AP, AFP