Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Schumacher klarade sig oskadd ur fruktansvärd krasch – efter en timmes paus snuvade Perez Ferrari på pole position

Uppdaterad 26.03.2022 22:39.
Mick Schumachers sönderkraschade bil.
Bild: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press

Kvalet i Saudiarabien avbröts i nästan en timme då Mick Schumacher kraschade våldsamt in i muren. Det kom ändå positiva nyheter kring tysken och då kunde kvalet slutföras. Sergio Perez slog till med ett kanonvarv och knep pole position.

Det låg en tryckt stämning runt depån under kvalet i Saudiarabien. I slutet av Q2 tappade Mick Schumacher kontrollen över sin bil och kraschade rakt in i muren i en hastighet av runt 270 km/h.

Ingen radiotrafik publicerades efter kraschen men en ambulans var snabbt framme hos tysken. Enligt Haas var Schumacher vid medvetande då han fördes ur sin bil, och tv-bilder kunde senare visa då han låg på en bår och talade med personer runt omkring sig.

Schumacher fördes in i en helikopter och flögs till ett närliggande sjukhus där han kommer att genomgå kontroller.

– Jag har inte talat direkt med honom men han har inga synliga skador. Han kommer att att röntgas för att se att det inte finns några skador från kraschen.

– Det såg ut som att han tappade kontrollen efter att han körde över en kantsten. Vi förlorade kontakten med honom direkt, säger Haas stallchef Günther Steiner.

Internationella bilsportförbundet Fia gick också ut med uppgifter om att Schumacher inte hade skadat sig. Han kommer ändå inte att tävla på söndag meddelar Haas.

Perez överraskade

Kvalet avbröts i nästan en timme efter kraschen. Då det sedan återupptogs blev det något överraskade Sergio Perez som tog pole position.

Ferrari hade dominerat kvalet och Charles Leclerc hade greppet om första startrutan, men i sitt sista försök fick Perez till ett kanonvarv och besegrade monegasken med 25 tusendelar.

– Vilket varv, helt otroligt. Jag skulle kunna göra 1000 varv till och inte slå det där, säger Perez efter karriärens första pole position.

I andra startled står Carlos Sainz och Max Verstappen. Valtteri Bottas gjorde på nytt ett bra kval och har åttonde startruta i söndagens race.

Hamilton utslagen i Q1

För Lewis Hamilton blev kvalet ett sällsynt bottennapp. För första gången sedan Storbritanniens GP 2009 missade han Q1 på ren fart. 2017 i Brasilien fick han ingen tid i Q1.

Den sjufaldige världsmästaren såg inte alls bekväm ut i sin bil och hade stora problem på banan. Det gick så pass illa för Hamilton att han bara hade 16:e tid.

– Bilen gick inte att köra med de inställningar som jag valde, den var ostabil och det var mitt fel. Jag vet inte hur det kommer att bli imorgon, sa Hamilton till Viaplay.

Resultat:

1. Sergio Perez, Red Bull 1.28,200
2. Charles Leclerc, Ferrari +0,025
3. Carlos Sainz, Ferrari +0,202
4. Max Verstappen, Red Bull +0,261
5. Esteban Ocon, Alpine +0,868
6. George Russell, Mercedes +0,904
7. Fernando Alonso, Alpine +0,947
8. Valtteri Bottas, Alfa Romeo +0,983
9. Pierre Gasly, Alpha Tauri +1,054
10. Kevin Magnussen, Haas +1,388
11. Lando Norris, McLaren
12. Daniel Ricciardo, McLaren
13. Guanyu Zhou, Alfa Romeo
14. Mick Schumacher, Haas
15. Lance Stroll, Aston Martin
16. Lewis Hamilton, Mercedes
17. Alex Albon, Williams
18. Nico Hülkenberg, Aston Martin
19. Nicholas Latifi, Williams
20. Yuki Tsunoda, Alpha Tauri

Diskussion om artikeln