Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland och Island kryssade i träningsmatchen – visade stöd för Ukraina under uppvärmningen

Uppdaterad 26.03.2022 21:34.
Teemu Pukki gestikulerar på plan.
Bildtext Teemu Pukki blev Finlands första och enda målskytt i matchen.
Bild: Lehtikuva

Fysiskt och jämnt. Efter 90 minuter stod det 1–1 mellan Finland och Island – ett resultat som båda lagen antagligen är missnöjda med.

En dötrist första halva som bjöd på två mål och en underhållande andra halvlek utan fullträffar.

Där träningsmatchen mellan Finland och Island i ett nötskal.

– Vi kan inte vara nöjda. Vi sprang mycket efter bollen och kunde inte kontrollera matchen. Med en sådan insats är 1–1 ändå bra, säger Teemu Pukki enligt Bollförbundet.

Inför matchen passade de finländska spelarna på att visa stöd för Ukraina. Då lagen kom ut för uppvärmning bar de blåvita t-skjortor med texten "Vi står med Ukraina" på – en hänvisning till Rysslands anfallskrig i landet, bekräftade tränare Markku Kanerva för Viaplay innan avspark.

Det var Teemu Pukki som punkterade nollan i matchen då han i den tolfte minuten spelades fri av Ilmari Niskanen, som fick spela på vänsterkanten som wing back.

Pukki spatserade in i straffområdet och placerade bollen mellan stolparna.

Efter det blev matchbilden lika grå som vädret i spanska Murcia, där landslagen håller läger. Varken finländarna eller islänningarna kom åt att skapa värst mycket i anfallsväg – fram till den 38:e minuten.

Då fick en fullständigt omarkerad Birkir Bjarnason ett inlägg från högerkanten i straffområdet och pangade in bollen i det nedre högra hörnet förbi Jesse Joronen.

Bara minuter efter kvitteringen fick Island ett till skottläge, men Joronen klarade av att parera bollen som såg ut att vara på väg mot det bortre krysset.

Båda lagen brände lägen i andra halvlek

Island var alltså närmare att ta ledningen före paus – och det var de också då matchen återupptogs.

Det hårda skottet av Halldor Helgason räddades ändå än en gång av Joronen. Men agerade samtidigt startskott för en mycket mer spännande halvlek.

Under matchens sista 45 minuter lyckades nämligen både Finland och Island skapa farligheter i anfallet, men kom inte åt att avgöra.

Joel Pohjanpalo kom kanske närmast efter att ha hoppat in – men kom inte åt att styra bollen mot mål från några meters avstånd.

Slutresultatet stod alltså 1–1 mellan de nordiska länderna.

– Island överraskade inte på något sätt. De spelar rätlinjigt och tycker om att byta kant. Av någon anledning lyckades vi inte stoppa dem, säger Pukki.

Finland möter ännu Slovakien under det pågående träningslägret i Spanien.

Resultat:

Finland–Island 1–1
12´ 1–0 Teemu Pukki
38´ 1-1 Birkir Bjarnason

Finland: Jesse Joronen; Miska Ylitolva (73. Mikael Soisalo), Sauli Väisänen, Miro Tenho (90. Leo Väisänen), Daniel O'Shaughnessy, Ilmari Niskanen (73. Jere Uronen); Robin Lod, Rasmus Schüller (C), Urho Nissilä (73. Glen Kamara); Benjamin Källman (73. Joel Pohjanpalo), Teemu Pukki.

Diskussion om artikeln