Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Veckoslutsläsning: Coronaläget blir sämre, samhörigheten med finskspråkiga lägst på Åland och i Österbotten, Snusmumriken i huvudroll i norskt spel

Människor, många med munskydd, går på gatan framför en spårvagn.
Bildtext Smittspridningen ökar klart nu, till exempel till följd av omikronvarianten BA.2 som nyligen blev den dominerande i Nyland och Egentliga Finland.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Glad söndag! Här följer ett paket med helgläsning från veckan som gått.

Samhörigheten med finskspråkiga lägst på Åland och i Österbotten – samtidigt talar majoriteten av finlandssvenskarna sitt modersmål endast i den närmaste kretsen

75 procent av finlandssvenskarna anser att svenskan numera är ett språk som de endast talar med familj och vänner. I Österbotten och på Åland är samhörigheten med finskspråkiga lägst. Det här visar resultatet från ett par olika mätningar.

Det handlar om medborgarpanelerna Barometern och Medborgaropinion.

Resultaten visar att en majoritet av finlandssvenskarna (57 procent) känner mycket eller ganska stark samhörighet med finskspråkiga, medan en betydligt större andel känner mycket eller ganska stark samhörighet med Norden (79 procent).

Rödgul husbondsvimpel som används av de svenskspråkiga i Egentliga Finland och Österbotten.
Bildtext 57 procent av finlandssvenskarna känner mycket eller ganska stark samhörighet med finskspråkiga.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Vad är kemiska vapen? Giftgaser som inte var med i andra världskriget är aktuella igen

Kemiska vapen är förbjudna världen över. Genèvekonventionerna och deras tilläggsprotokoll förbjuder alla krigsmetoder och -åtgärder som inte gör skillnad på civila och militärer eller civila och militära objekt, som orsakar onödigt lidande eller överdrivna skador och som orsakar allvarliga eller långvariga skador på miljön.

Många vapen med sådana följder, till exempel explosiv ammunition, kemiska och biologiska vapen, är numera förbjudna eller så regleras användningen av dem i separata internationella avtal.

USA har varnat att ryska anklagelser om att Ukraina skulle ha utvecklat kemiska vapen visar att Ryssland överväger att använda sådana vapen i Ukraina. Men vad är kemiska vapen och när har de använts? Vi reder ut frågan.

En pappa i rullstol håller upp sin son som har missbildade armar och ben. Intill dem står mamman och dottern i familjen framför en rad personer i reflexvästar. Alla utom barnen bär munskydd.
Bildtext Kemiska vapen kan döda eller orsaka problem senare. Syriska Mustafa föddes med missbildade armar och ben på grund av kemisk krigföring i hans hemland. Familjen fotograferades år 2021 när de anlände till Italien som flyktingar.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Coronaviruset sprids nu mycket aktivt – och det finns fyra omikronvarianter i Finland

– Smittoläget just nu är, kan man nästan säga, värre än någonsin om man tittar på hela landet, säger överläkare Asko Järvinen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS.

Mörkertalet är stort i och med att många coronatestar sig med självtest, och de resultaten registreras ingenstans. Analys av avloppsvatten bekräftar ändå att smittspridningen är på en hög nivå.

Smittspridningen ökar klart nu, till exempel till följd av omikronvarianten BA.2 som nyligen blev den dominerande i Nyland och Egentliga Finland. Den sprider sig 40 procent snabbare än den tidigare omikronvarianten BA.1.

De flesta som smittas av coronaviruset drabbas endast av lindrig sjukdom, tack vare vaccinskyddet och immunitet från att ha insjuknat tidigare. Samtidigt har den stora smittspridningen också lett till flera dödsfall.

Asko Järvinen klädd i brun kavaj.
Bildtext Asko Järvinen bedömer att coronaläget kommer att fortsätta förvärras under de närmaste veckorna.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Rabbe Tiainen fördes bort av polis när han demonstrerade utanför Rysslands ambassad – vet du vad demonstranter får och inte får göra?

Det kändes fel, säger Rabbe Tiainen om polisens val att föra bort honom när han lugnt demonstrerade mot kriget i Ukraina. Polisen uppger att demonstranter måste följa gemensamma spelregler, annars kan polisen ingripa. Här listar vi några rättigheter och skyldigheter du har som demonstrant.

Rabbe Tiainen fördes bort av polis när han demonstrerade utanför Rysslands ambassad – vet du vad demonstranter får och inte får göra? - Spela upp på Arenan

Snusmumriken i huvudroll i nytt norskt spel: "En utmaning att skapa ett äventyrsspel utan våld"

När Snusmumriken återvänder från sina resor upptäcker han till sin förskräckelse att den vackra mumindalen omvandlats till ett parkområde. Dalens trollbindande melodi och balansen i naturen har förstörts, någonting Snusmumriken inte tänker acceptera.

Så börjar det norska spelet Snufkin – Melody of Moominvalley.

Idén började utformas när spelutvecklaren Are Sundnes var pappaledig och läste Vem ska trösta knyttet för sin son. Först var tanken att göra ett mobilspel med avstamp i Vem kan trösta knyttet. Efter lite utveckling med teamet på Sundnes spelstudio Hyper Games valde man istället att göra Snusmumriken till huvudperson.

– Snusmumriken är mångas favorit. Han har en fin personlighet och många av hans egenskaper passar bra till spel, speciellt äventyrsspel där man reser runt och utforskar saker, förklarar Sundnes.

Snusmumriken sitter på en trädgren och spelar på sitt munspel. På marken står en arg parkvakt brevid en skylt som förbjuder musik i parken.
Bildtext Muminkaraktärerna är bekanta figurer också i Norge.
Bild: Hyper Games/Moomin characters