Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Anwar kom till Finland 2015: "Trygghet först, sen kommer allt annat"

Från 2022
Anwar Naser, ägare av bilverkstaden AnCars i Sunnanvik i Vasa.
Bildtext Anwar Naser i sin bilverkstad.
Bild: Joni Kyheröinen / Yle

Kommunerna i Österbotten och migrationscentret i Vörå förbereder sig som bäst på att ta emot flyktingar från Ukraina. Anwar Naser från Irak kom till Finland och Vasa år 2015 och säger att trygghet är det viktigaste i livet.

Anwar Naser flydde 2015 som många andra undan krig och osäkra förhållanden. Han kom till Utterö i Sundom på hösten 2015.

Idag har han en egen bilverkstad i Sunnanvik i Vasa.

Han säger att han behandlades väldigt väl när han kom till Finland.

- Många här hjälpte oss. Jag och många vänner fick mycket hjälp.

Tung väntan

Det tog ett par år före han fick uppehållstillstånd och nu bor han i Vasa med sin familj. Det var tungt att vänta på beslutet.

Naser säger att han hoppas att besluten kunde fattas snabbare. Men om det inte går så tycker han att man under tiden man väntar borde ha möjlighet att jobba och försöka integrera sig lite. Att leva ett så normalt liv som möjligt, helt enkelt.

- Kanske inte att man får jobb direkt. Men efter ett par-tre månader kunde man hitta något som folk kan göra. Och Finland behöver ju arbetskraft.

Så hur svårt är det att bli en del av det finländska samhället? För Naser gick det bra.

- Efter att man får uppehållstillstånd så får man en integrationsplan och den var väldigt bra. Sen när man har pappren i skick så går det att göra det man vill göra i Finland.

"I krig är det inte bara människor som dör"

Naser säger att det är hemskt att se vad som pågår i Ukraina.

- Jag levde med krig hela livet, så jag vet exakt vad det innebär. I krig är det inte bara människor som dör, allt annat dör också. En diktator kan vakna upp en morgon och besluta att flytta hela armén till något ställe och folk måste lyda.

Tror han då att finländarna är mer positivt inställda till flyktingar från Ukraina än de var till flyktingarna som kom år 2015?

- Finländarna välkomnar alla, det spelar ingen roll från vilket land man kommer. De ser på en som en människa, säger Naser.

Naser är lycklig i Finland och det bästa är tryggheten.

- Vädret kan vara dåligt men det bryr jag mig inte i. Trygghet är det viktigaste i livet. Har man ingen trygghet så spelar det ingen roll fast man är miljonär. Trygghet först, sen kommer allt annat.

Anwar Naser intervjuades som en del av Yle Österbottens sändning om hur kommunerna förbereder sig på att ta emot flyktingar från Ukraina:

Så förbereder sig Österbotten på att ta emot flyktingar från Ukraina - Spela upp på Arenan