Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Iivo Niskanen överlägsen i fristil – besegrade tvåan Remi Lindholm med nästan två minuter

Från 2022
IIvo Niskanen sträcker armen i luften.
Bild: Tomi Mäkipää / All Over Press

Han var förhandsfavoriten som höll – och med stor marginal. Iivo Niskanen gav inte konkurrenterna en susning till chans i tremilen i finska cupen. Det var en bra dag, säger Niskanen efter segern.

I gårdagens stafett visade Iivo Niskanen att formen fortfarande är bra, och i dagens tremil i fristil krossade han den inhemska skideliten.

Niskanen, som startade sist av alla, åkte i ett betydligt hårdare tempo än resten av fältet och avgjorde tävlingen i ett tidigt skede. Han ledde med över en halv minut efter 7,5 kilometer och luckan växte till en minut efter halva loppet.

Under den andra halvan kunde Niskanen ha nöjt sig med att göra ett lättare träningspass och ändå fixat biffen, men han fortsatte att ösa på i spåret. Segermarginalen blev till slut en minut och 50 sekunder till tvåan Remi Lindholm.

– Jag höll en jämn fart och det var en bra dag. Då jag kom i kapp en grupp tänkte jag att jag åker med dem under den sista femman, säger Niskanen till Yle efter segern.

"Ett positivt avslut"

Lindholm som haft ryggproblem efter OS gjorde ett vasst avslutningsvarv.

Han åkte snabbare än Markus Vuorela och Lauri Lepistö och klättrade från fyra till tvåa. Lindholm besegrade till slut trean Lepistö med tolv sekunder.

– Emellanåt kändes det bra och emellanåt dåligt. På det andra varvet hade jag det svårt men på det tredje hittade jag rytmen igen. Jag fick höra att placeringarna blev bättre och fick ett positivt avslut, säger Lindholm.

IF Minkens Kalle Parantainen gjorde ett bra lopp och hade häng på en pallplacering ända till det sista varvet. Men han orkade inte hela vägen och fick till slut nöja sig med en nionde plats.

Resultat 30 km (f):

1. Iivo Niskanen Puijon Hiihtoseura 1.09.05,8
2. Remi Lindholm Imatran Urheilijat +1.50,7
3. Lauri Lepistö Jämin Jänne +2.02,3
4. Markus Vuorela Jämin Jänne +2.07,9
5. Juuso Tossavainen Kuusamon Erä-Veikot +2.08,3
--------------
9. Kalle Parantainen IF Minken +3.23,9
16. Johannes Vuorela IF Minken +4.05,9
25. August Högnabba IF Minken +5.58,1
33. Oscar Högnabba IF Minken +7.47,2
35. Benjamin Sundqvist IF Minken +8.32,0
40. Benjamin Holmgren IF Sibbo-Vargarna +10.25,5
45. Ville Parantainen IF Minken +11.11,8
47. Wilhem Stenbacka IF Sibbo-Vargarna +12.21,9
51. Jonas Nordström IF Sibbo-Vargarna 14.25,0

Diskussion om artikeln