Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HJK klart bättre än Åland United i säsongspremiären – då vädjar Anna Westerlund till klubbledningen: "Det ser tunt ut på bänken"

Ria Karjalainen skjuter bollen framför Anna Westerlund.
Bildtext Anna Westerlund (till höger) fick se Ria Karjalainens mål från första parkett.
Bild: Lehtikuva

KuPS inledde med ett formbesked – men man ska inte räkna ut HJK ur mästarstriden heller. Åland United kommer däremot att få det tungt om laget inte värvar fler spelare, slår Anna Westerlund fast för Yle Sporten.

Det var inte många som rankade KuPS lägre än etta i Nationella ligan inför säsongen – på lördagen bevisade de regerande mästarna varför. Den imponerande segern i Kuopio var ändå inte den enda stormvarningen det här veckoslutet.

På söndagen visade HJK nämligen att de minsann ska tas på allvar sommaren 2022.

"Klubi" avfärdade gästande Åland United egentligen redan under den första halvleken. Det stod 3–1 i paus och 4–2 efter 90 spelade minuter.

– Det där med att inleda med full fart är något jag underströk i omklädningsrummet före matchen, avslöjar Essi Sainio för Yle Sporten efteråt.

– Och vi var grymt övertygande i dag. Vi vågade spela vårt eget spel, litade på att systemet fungerar och alla gjorde sitt jobb. Det är en bra grund, men vi måste hålla oss ödmjuka, fortsätter hon.

Matchhjälten ville ha mer

Utropstecknet för HJK var utan tvekan 19-åriga Veera Hellman som fortsatte sin glödheta vårform också i ligan. Efter tre mål på två matcher i cupen resulterade säsongens första ligamatch i två mål.

– Jag hade lägen att sätta några till, men visst måste man vara nöjd, säger hon och skrattar.

– Som lag klarade vi av att anfalla på många olika sätt, det ska vi vara stolta över. Också det att vi klarade av att hålla ledningen. Om vi fortsätter slipa på det här kan vi vara riktigt farliga i framtiden, fortsätter tvåmålsskytten.

Ria Karjalainen och Veera Hellman firar mål.
Bildtext Ria Karjalainen och Veera Hellman firar ett av HJK:s fyra mål.
Bild: Lehtikuva

I Åland United var tongångarna dystrare. Även om laget hade tappat åtta spelare – bland dem måldrottningen Cassandra Korhonen – från fjolårssäsongen var förhoppningen att minst kunna utmana HJK på Tölö fotbollsstadion.

– HJK är bra – vi är dåliga. De förtjänar vinsten. Vi är inte där vi vill vara, men det var den första matchen och vi måste ta oss i kragen och åka hem för att slipa på vårt spel. För i dag var HJK det bättre laget, kan Anna Westerlund bara säga efter matchen.

– Vi ser lite rädda ut, tillägger hon.

"Ser förhoppningsvis inte ut så här"

Enligt den mesta landslagsspelaren i Finland är orsaken till nivåskillnaden klar.

– Det ser tunt ut på bänken. Mer än så kan jag inte säga. Det är andra personers jobb och jag vill fokusera på att spela. Men om man ser på vår bänk så är det förhoppningsvis inte så här det ska se ut om vi vill vara med i medaljkampen.

– För att göra det behöver vi en större, jämnare och bättre trupp än vad vi har just nu. Vi behöver några spelare till. Det kan jag inte inverka på, men man kan ju hoppas, säger Westerlund.

Hur har ni planerat att lappa efter just Korhonen?

– Ja du, har du svaret själv? Nä. Hon var väldigt viktig för oss, men om vi inte får in någon som ersätter henne så måste hela laget steppa upp. Vi kan inte hänga läpp över att hon väljer att gå framåt i karriären. De andra måste stiga fram, vilket vi förhoppningsvis gör på ett bättre sätt än i dag.

Diskussion om artikeln