Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Stor hjälpvilja i Ukrainas grannländer – och fem andra nyheter att hålla koll på

Från 2022
7-åriga Leila från Kiev väljer bland leksakerna.
Bildtext En barn som flytt från Kiev väljer en leksak på bron mellan rumänska Sighetu Marmatei och den ukrainska tvillingstaden Solotvyno.
Bild: Kerstin Kronvall

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Svenskspråkig psykolog saknas fortfarande på Helsingfors nya psykiatriska enhet för barn

Mottagningen öppnade i mindre skala hösten 2021 och officiellt i mars 2022. Behovet har visat sig vara stort – hittills har omkring 600 remisser skickats till enheten.

På enheten jobbar tre svenskspråkiga läkare och en svenskspråkig ergoterapeut – men en psykolog som talar svenska får man inte förrän i juni.

– Vi har sökt om att ha en svenskspråkig psykolog på plats redan nu, men personen som var lämplig för jobbet kunde inte ta emot det tidigare, säger ledande överläkare vid Helsingfors stad Anna Nikula.

Enheten är ämnad för barn under 13 år som bor i Helsingfors och som är i behov av krävande psykiatrisk vård.

Leende kvinna med glasögon.
Bildtext Anna Nikula.
Bild: Helsingfors stad

Bidragsberoende kan gå i arv – Kristina i Vasa vill bryta den onda cirkeln

Kristina Karlsson-Ahonens föräldrar levde på bidrag och det har hon också själv gjort, och periodvis även hennes äldsta barn. Då det var som värst prostituerade hon sig för att kunna köpa mat åt de yngsta barnen som idag är fosterhemsplacerade.

Professor i socialpolitik vid Åbo Akademi, Mikael Nygård ogillar ordet bidragsberoende och talar hellre om social exkludering och marginalisering.

Med det kan avses ett liv där ens inkomst baseras på olika bidrag som man levt på i minst ett år och där det finns en sysselsättningsproblematik. Omkring 5-10 procent av finländarna lever i en sådan social exkludering, enligt Nygård.

Sannolikheten att social exkludering av den här typen går i arv är stor.

Långa köer men inga problem vid gränsen till Rumänien

Sedan krigets start har 1,5 miljoner människor från Ukraina flytt till grannlandet Rumänien, där viljan att hjälpa har varit stor.

En cirka hundra meter lång bro skiljer den rumänska lilla staden Sighetu Marmatei från den ukrainska tvillingstaden Solotvyno. I vanliga fall passerar några hundra människor dagligen bron på väg till och från butiker och jobb – plötsligt var de uppe i tvåtusen per dag.

Vid gränsen erbjuds konkret hjälp i form av mat och dryck, sim-kort, kläder, vissa mediciner och transport vidare. De flesta som kommit till Sighetu Marmatei har haft sina dokument i skick.

Priset på byggmaterial skjuter i höjden på grund av kriget i Ukraina

Från och med den 8 april har Ryssland inte längre tillstånd att sälja FSC-certifierat virke, så länge landets anfallskrig mot Ukraina pågår. Det beslutet påverkar också Finland som i vanliga fall importerar en hel del virke från Ryssland.

I fjol importerade Finland cirka 12 miljoner kubikmeter virke från utlandet – av det kom 75 procent från Ryssland. En stor del av det måste i år komma från annat håll, förhoppningsvis från de egna skogarna.

– Det är en stor utmaning, men det är inte omöjligt. Vi har så mycket träd i våra skogar, att vi kommer att hitta det trä som behövs i finländska skogar, säger Marko Mäki-Hakola, skogsdirektör vid Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter, MTK.

Bortfallet av ryskt virke på den europeiska marknaden kommer att leda till prishöjningar. Enligt nuvarande uppskattning kan priset stiga med 30 procent under årets andra kvartal.

Lumisia koivurankoja pinossa.
Bild: Pasi Takkunen / Yle

Tidigare Sovjetstater följer med Ukrainakriget med oro

Rysslands krig i Ukraina ställer till det för de postsovjetiska länderna. Det gäller framför allt Kazakstan som har en lång gräns mot Ryssland och en stor rysk etnisk minoritet.

Men också i de andra länderna finns en stor oro.

– De balanserar på en knivsegg och är väldigt försiktiga, säger Johan Engvall forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut i Sverige.

Långt handlar det om de postsovjetiska ländernas ekonomiska beroende av Ryssland. Uzbekistan, Tadzjikistan, Kirgizistan och Armenien har flera miljoner av sina medborgare som jobbar i Ryssland.

En mycket stor del av de här ländernas inkomster kommer från att deras medborgare skickar hem pengar till sina familjer. Sanktionerna mot Ryssland slår därför även hårt mot de här länderna.

Coda bästa film på Oscarsgalan

Oscarsgalan har gått av stapeln inatt – och vinnare för bästa film blev Coda.

Alla vinnare hittar du i den här artikeln.

Personerna bakom filmen Coda på Oscarsscenen.
Bild: Rob Latour/Shutterstock/All Over Press

Vädret idag:

Det är mulet och på flera håll snöfall. Under dagens lopp strömmar kallare luft norrifrån till hela landet.

I landets västra del är dagens högsta temperatur +2...+8 grader, mildast i sydväst, i landets östra del +4...-5 grader och i norr -4...-10 grader.

Nattens lägsta temperatur är -5...-15 grader.