Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mika Lehtimäki avgår som chef för elitidrottsverksamheten vid olympiska kommittén: "Jag har gått över gränsen"

Från 2022
Uppdaterad 28.03.2022 11:50.
Mika Lehtimäki.
Bildtext Mika Lehtimäki avgår från sin post.
Bild: Lehtikuva

Finlands olympiska kommitté får söka efter en ny chef för toppidrottsverksamheten. Mika Lehtimäki avgår med omedelbar verkan till följd av varningarna han fått för osakligt beteende mot kvinnor.

Lehtimäki gav beskedet på en presskonferens på måndagen.

– Jag har en väldigt dålig vana av att messa både manliga och kvinnliga vänner oavsett tidpunkt, också mitt i natten. Jag har delat med mig öppet av hur dåligt jag mått, hur utmattad jag varit. Jag har inte tänkt på i vilken position jag är då jag gör det, förklarar Lehtimäki.

– Jag har full förståelse för att mina meddelanden har orsakat ångest och en känsla av osäkerhet. Jag har gått över gränsen gällande både tidpunkten och innehållet i meddelandena.

Yle Urheilu avslöjade förra veckan att Lehtimäki nyligen varnats till följd av meddelanden han skickat åt kvinnliga kolleger. Lehtimäki bekräftade då att så var fallet.

Efter det har både Finlands olympiska kommittés ledning och Lehtimäki kritiserats. Lehtimäkis kontrakt förlängdes nämligen efter att han blev varnad för beteendet.

"Inte tillräckligt allvarliga för att avskeda"

OK:s ordförande Jan Vapaavuori var också på plats. Enligt honom fattades beslutet att endast varna Lehtimäki på basis av den information de hade då.

– De händelser som Lehtimäki beskriver är inte tillräckligt allvarliga för att överväga att avskeda honom. Han har inte fått sparken, vi har helt enkelt kommit överens om att han inte fortsätter på sin post, säger Vapaavuori.

– En varning är också en rätt allvarlig åtgärd ur arbetsgivarens perspektiv, påpekar han.

Mika Lehtimäki och Jan Vapaavuori på presskonferens.
Bildtext Mika Lehtimäki och Jan Vapaavuori på presskonferensen på måndagen.
Bild: Lehtikuva

Att gå ut med varningen offentligt fanns aldrig på bordet.

– Det hade gått emot lagstiftningen. Arbetsgivaren har inte rätt med att gå ut med sådana här ärenden i offentligheten, säger Vapaavuori.

Lehtimäki understryker också att han inte går in på vem han skrivit meddelande åt eller exakt vad de innehållit.

– Vi har kommit överens om att det här är konfidentiell information och det respekterar jag fortsättningsvis. Jag har bett om ursäkt och blivit förlåten. På så sätt är ärendet slutbehandlat. Men jag ser att jag har orsakat skada åt kommittén och därför avgår jag, förklarar Lehtimäki.

"Ett hårt slag för finländsk toppidrott"

Lehtimäkis kontrakt är i kraft till slutet av juni. Enligt Vapaavuori kommer kontraktet inte att rivas, men Lehtimäki kommer inte att jobba vidare.

– Han är inte längre skyldig att uppfylla sina arbetsuppgifter, förklarar han.

Däremot kan OK nu se över verksamheten helt och hållet. Enligt Vapaavuori var det inte bara Lehtimäkis kontrakt som skulle ta slut i juni utan också flera andra personers som jobbar inom toppidrottsenheten.

– Det är helt klart att vi måste ta en timeout och tänka på hur vi går vidare. Det här är ett hårt slag för finländsk toppidrott. Tidpunkten är utmanande. Vi kan vara tvungna att se över organisationen, säger Vapaavuori.

Enligt Vapaavuori kommer OK att ta ställning till rekryteringsprocessen för Lehtimäkis ersättare efter styrelsens möte på onsdag.

"Orimligt drev"

Vapaavuori understryker flera gånger att Lehtimäki i olympiska kommitténs ögon hade haft förutsättningar att fortsätta jobba, varningarna till trots.

– Jag anser att Lehtimäki har betett sig rakryggat då han tar på sig en stor mänsklig börda och tar smällen. Jag tycker att alla borde ha förståelse för att man inte ska döma människor då man inte vet vad som egentligen hänt.

– Jag om någon kan föreställa mig hur han känner sig just nu, säger Vapaavuori, som själv dömts för bland annat misshandel och rattfylleri innan han blev vald till riksdagsledamot för Samlingspartiet.

Lehtimäki själv säger också att han accepterat varningen och att han varit beredd att fortsätta med sitt arbete. Men efter att Yle rapporterade om varningarna blev mediedrevet för tungt.

– Det blev i mina ögon ett orimligt drev. Då blev det fråga om min mentala hälsa också. Personligen måste jag också säga att jag alltid respekterat kvinnor högt. Nu har jag misslyckats göra det. Jag måste göra bättre av mig, motiverar Lehtimäki sitt beslut att stiga åt sidan.