Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottens välfärdsområde sände fakturor till fel mottagare

Från 2022
En hög med fakturor.
Bildtext 41 fakturor har gått till fel mottagare inom Österbottens välfärdsområde på grund av tekniska problem.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

I slutet av förra veckan upptäcktes att en del fakturor från Österbottens välfärdsområde har gått till fel mottagare. Totalt handlar det om 41 fakturor. Felet drabbade främst klienter inom hem- och boendeservice.

Det är fråga om fakturor till klienter som har uppgett en annan betalare än sig själv, främst klienter inom hem- och boendeservice, skriver välfärdsområdet i ett pressmeddelande.

Felet har anmälts till dataombudsmannens byrå.

– Vi har vidtagit åtgärder för att säkerställa att liknande inte ska kunna ske igen, säger ekonomidirektör Lena Nystrand enligt pressmeddelandet.

Fakturan innehåller inga känsliga uppgifter, endast klientens namn och den avgift som fakturan gäller framkommer. Välfärdsområdet har meddelat dem som drabbats per post.

Välfärdsområdet håller som bäst på att skapa gemensamma rutiner och verksamhetssätt för all klientfakturering. I samband med detta uppstod tekniska problem, som sedan korrigerades omedelbart.

– Jag förstår att det som skett kan orsaka oro hos våra kunder och jag ber alla kunder som felet har berört om ursäkt, säger Lena Nystrand enligt pressmeddelandet.

Nystrand tipsar samtidigt klienterna eller deras anhöriga om att man via sin bank kan göra ett avtal om e-fakturering och direktbetalning.