Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kim Jong-Un firar tio år vid makten med rekordantal missiltest – förbereder första kärnvapenprovet på nästan fem år?

Kim Jong-Un firade det senaste lyckade missiltestet tillsammans med högt uppsatta militärer.
Bildtext En glad Kim Jong-Un firade förrra veckan provskjutningen av Nordkoreas hittills största missil tillsammans med jublande officerare.
Bild: KCNA / EPA

Nordkorea har i år utfört 16 missiltest, vilket är ett nytt rekord. Mycket tyder på att Kim Jong-Un också förbereder det första kärnvapenprovet sedan år 2017, för att fira flera viktiga milstolpar i april.

Kim Jong-Un firar nästa månad sina tio år vid makten samtidigt som det har gått 80 år sedan fadern Kim Jong-Ils födelse. Men den största årsdagen infaller den 15 april då det har gått 110 år sedan farfaderns och landsfadern Kim Il-Sungs födelse.

Allt detta firas med pompa och ståt i Pyongyang samtidigt som Nordkorea bryter två års "coronatystnad" med en rad spektakulära och skrämmande vapentest.

Nordkorea tros ha upp till 60 kärnvapen och det producerar tillräckligt med klyvbart material för att kunna producera omkring sex nya kärnstridsspetsar per år.

Följande steg är att producera mindre, så kallade taktiska kärnvapen samt interkontinentala missiler med flera kärnstridsspetsar.

De rekordmånga missiltesterna kulminerade förra veckan då Nordkorea sa sig ha provskjutit den största interkontinentala missilen hittills; En långdistansmissil av typen Hwasong-17, som i teorin kan nå hela USA (Hwasong betyder Mars på koreanska).

Missilprovet var en mirakulös och ovärderlig seger för folket

― Kim Jong-Un

Kim Jong-Un beskrev missilprovet som en "mirakulös och ovärderlig seger för folket" och lovade att förstärka försvaret ännu mer under kommande år så att "Nordkorea kan försvara sig mot amerikansk aggression."

– Nordkorea kan förhindra ett krig endast med överväldigande militär kraft som ingen kan stoppa, konstaterade Kim som var klädd i en svart läderjacka och solglasögon då han bevittnade det senaste missilprovet.

Kim Jong-Un var själv närvarande då Nordkorea testade sin största missil någonsin i slutet av mars.
Bildtext Kim "Top Kim Jong-Un" – "Det är inte Gangnam style utan Pyongyang style", konstaterade unga sydkoreaner då bilderna av Kim Jong-Un lades ut.
Bild: KCNA / EPA

– Det är inte Gangnam-style utan Pyongyang-style konstaterade unga på sociala medier i Sydkorea, när de ovanliga bilderna av Kim Jong-Un lades ut.

Vapenexperter grälar om huruvida det verkligen var frågan om en Hwasong-17 eller en maskerad Hwasong-15, en interkontinental ballistisk långdistansmissil som Nordkorea testade redan år 2017.

Nordkorea testade för första gången på fem år den interkontinentala missilen Hwasong-17, som kan nå Nordamerika.
Bildtext Den interkontinentala långdistansrobot som testades förra veckan, är den största missilen någonsin som har avfyrats från en rörlig avfyringsramp.
Bild: AOP

Alla vapenexperter är i varje fall ense om att provskjutningen visade att nordkoreanska missiler kan nå den nordamerikanska kontinenten och USA:s västkust.

Den ballistiska missilen som i teorin kan utrustas med flera kärnstridsspetsar flög rekordlångt, över 1 000 kilometer med en maxhöjd på 6 200 kilometer, innan den slog ner i havet väster om Japan.

Jag kommer att reagera strängt och bestämt mot Nordkoreas olagliga provokationer

― Sydoreas tillträdande president Yoon Suk-Yeol

Västerländska experter är också eniga om att missilen var den största någonsin som har avfyrats från en rörlig avfyringsramp, som kan transporteras på vanliga vägar.

USA, Sydkorea och Japan var rasande, men FN:s säkerhetsråd gjorde ingenting på grund av Rysslands och Kinas motstånd. USA utlyste därför egna sanktioner bland annat mot individer och företag i Ryssland som anses ha hjälpt Nordkorea att utveckla kärnvapen.

Nordkorea gav ut denna bild av missilen som testades förra veckan, men Sydkorea hävdar att bilden är flera år gammal eftersom det var mulet över Pyongyang då missilen ska ha testats.
Bildtext Nordkorea gav ut denna bild av missilen som testades förra veckan, men Sydkorea hävdar att bilden är flera år gammal eftersom det var mulet över Pyongyang då missilen ska ha testats.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Tecken på nytt kärnvapenprov

Kim Jong-Un gör ingen hemlighet av att han satsar så mycket han kan av det utarmade Nordkoreas resurser på militären och nya toppmoderna vapensystem.

Amerikanska och sydkoreanska underrättelsekällor hävdar att han delvis finansierar detta med en så kallad "cyberarmé" som med sofistikerade datorer och cyberattacker har stulit minst två miljarder dollar sedan år 2014, bland annat från sydkoreanska banker.

Kim har under sina första tio år vid makten testat fyra kärnvapen och över 130 missiler, inklusive interkontinentala missiler och en påstådd ny supersnabb hypersonisk missil, som enligt nordkoreanerna testades i januari.

Nordkorea avfyrade i början av januari en hypersonisk missil som kan färdas i överljudshastighet, enligt Kim Jong-Un.
Bildtext Nordkorea avfyrade i början av januari en hypersonisk missil som kan färdas i överljudshastighet, enligt Kim Jong-Un.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ett nytt kärnvapenprov kan vara på väg, varnar både amerikanska och sydkoreanska myndigheter. De har följt med hur förberedelser framskrider i Nordkoreas enda kända testområde i Punggye-ri, som officiellt stängdes år 2018.

Nordkorea hade året innan testat sin hittills kraftigaste kärnvapenladdning med en sprängverkan som var sex gånger större än atombomben som fälldes över Hiroshima år 1945.

Kärnladdningen år 2017 var så kraftig att den orsakade en rad jordbävningar i Nordkorea, men färska satellitbilder visar hur man nu är i färd med att borra nya hål i berget i det slutna testområdet.

En sydkoreansk seismolog visade var det inträffat skalv vid den nordkoreanska provsprängningsanläggningen Punggye-ri den 3 september 2017.
Bildtext Sydkoreanska seismologer studerar jordskalven som utlöstes av kärnprovsprängningen i Punggye-ri den 3 september år 2017.
Bild: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA

Konfrontation när Sydkorea valde ny president

Nordkorea har haft för vana att välkomna nya sydkoreanska presidenter med missilprov och kärnsprängningar. Det väntas ske igen när den nyvalde konservativa presidenten Yoon Suk-Yeol tillträder i maj. Nordkorea utförde sitt fjärde kärnvapenprov bara ett par veckor innan den konservativa presidenten Park Geun-Hye svors in år 2013.

Yoon Suk-Yeol vann presidentvalet bland annat med löften om en ny, betydligt tuffare inställning gentemot Nordkorea än den avgående, mer försonliga presidenten Moon Jae-In gick inför.

Moon träffade Kim Jong-Un tre gånger, bland annat under ett historiskt besök i Pyongyang år 2018, men några sådana möten är knappast att vänta när Yoon tar över presidentposten.

Kim Jong-Uns yngre syster Kim Yo-Jong har höjt sin profil både utomlands och på hemmaplan under de senaste åren .
Bildtext Moon Jae-In besökte Pyongyang år 2018.

Moon arbetade också hårt för upptrappat ekonomiskt samarbete med Nordkorea, men något sådant är inte heller att vänta inom de närmaste åren.

Ett tecken på mer hårdföra tongångar i Seoul är det faktum att man för första gången på allvar debatterar om huruvida Sydkorea bör skaffa sig egna kärnvapen.

Liknande tongångar har också hörts från grannlandet Japan, som rustar upp ytterligare, inte bara på grund av Nordkorea men också på grund av händelserna i Ryssland och gamla gränstvister i Kurilerna, norr om den japanska ön Hokkaido.

Yoon Suk-yeol talar i en mikrofon. I bakgrunden Sydkoreas flagga.
Bildtext Sydkoreas nyvalde konservativa president Yoon Suk-Yeol har utlovat en betydligt mer hårdför linje gentemot Nordkorea.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Hotar med "förebyggande attacker"

Yoon hotade under sin valkampanj Nordkorea med "förebyggande" attacker, samtidigt som han sa sig vara redo för förhandlingar. Detta förutsatt att Nordkorea går med på att nedrusta, något som knappast kommer att ske.

– Jag kommer att reagera strängt och bestämt mot Nordkoreas olagliga och orimliga provokationer, säger den förre åklagaren som saknar säkerhetspolitisk erfarenhet.

Yoon och hans anhängare anser att Moon Jae-Ins och president Donald Trumps försök att locka Kim till eftergifter med en mer försonlig linje inte har lett till önskat resultat. Därför är det dags att svara med hårt mot hårt, enligt den nye presidenten.

Det leder högst sannolikt till nya konfrontationer och till att den Koreanska halvön förblir en av de mest eldfängda platserna i världen.