Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Olli Rehn och Pekka Haavisto är favoriter i Yles presidentgallup – Sanna Marin nu på tredje plats

Från 2022
Presidentgallupen: Etta är Olli Rehn, tvåa Pekka Haavisto och trea Sanna marin
Bildtext I undersökningen som Yle har beställt av Taloustutkimus är det alltså chefdirektör Olli Rehn (C) på Finlands Bank och utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) som kniper de två tätplatserna. Trea är förra mätningens etta, statsminister Sanna Marin (SDP).
Bild: Eetu-Mikko Pietarinen / Yle

Det är alltså veteranerna som dominerar i Yles gallup. Lång politisk karriär och utrikespolitiskt kunnande verkar stå högt i kurs inför presidentvalet om två år.

I undersökningen som Yle har beställt av Taloustutkimus är det alltså chefdirektör Olli Rehn (C) på Finlands Bank och utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) som kniper de två tätplatserna.

Ettan i föregående mätning (januari 2021), statsminister Sanna Marin (SDP) går nu in på tredje plats.

Presidenttigallup: 1: Olli Rehn, 2: Pekka  Haavisto, 3: Sanna Marin
Bildtext Olli Rehn, Pekka Haavisto och Sanna Marin i topp. Pilarna anger hur de eventuella kandidaterna placerar sig i förhållande till gallupen i januari 2021.
Bild: Eetu-Mikko Pietarinen / Yle

Resultatet är i led med andra mätningar.

Ingen har än så länge anmält sitt intresse för uppdraget. Ettan Olli Rehn har sagt att han överväger att kandidera då coronakrisen är över.

Åtta av tio toppnamn är män - undantagen är Sanna Marin och Jutta Urpilainen

För 20 procent av de tillfrågade var Olli Rehn första alternativ, 16 procent svarade Pekka Haavisto och 9 procent Sanna Marin.

I gallupen fick de som svarade välja mellan 41 möjliga kandidater.

Bland tio-i-topp hittar vi gamla kända namn som Sannfinländarnas förra ordförande Jussi Halla-aho, riksdagens talman Matti Vanhanen (C), den finländska olympiakommitténs ordförande jan Vapaavuori (Saml) och förra statsministern Alexander Stubb (Saml).

Åtta av tio toppkandidater är män - de enda kvinnor som kvalar in är statsminister Sanna Marin och EU-kommissionären Jutta Urpilainen (SDP).

Lite överraskande hittar vi också också direktören Mika Aaltola från Utrikespolitiska institutet bland toppkandidaterna.

Mika Aaltola är en ständig gäst i Yles Ukrainasändningar och har varit mycket aktiv på Twitter under kriget.

Jutta Urpilainen
Bildtext Två av tio i tio-i-topp är kvinnor. EU-kommissionären Jutta Urpilainen (SDP) landar på nionde plats i presidentgallupen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Landsmodern Sanna Marin nu på tredje plats

En allmän bedömning är att vi nu söker en fadersgestalt med utrikespolitisk erfarenhet.

I den förra presidentgallupen för drygt ett år sedan var det statsminister Sanna Marin som var den stora landsmodern i kampen mot coronan. Marin var då första kandidat för 16 procent av de tillfrågade.

Presidentgallupen gjordes i mitten av mars då Ukrainakriget dominerade nyhetsförmedlingen. Väljarna verkar ha valt säkra kort.

Presidentgallupen: stöd enligt kön
Bildtext Kvinnorna stöder Haavisto och Marin. Olli Rehn har sitt starkaste stöd bland äldre borgerliga män. Jussi Halla-aho får sitt stöd från det egna partiet och dess manliga väljare.
Bild: Eetu-Mikko Pietarinen / Yle

Äldre konservativa väljare stöder Olli Rehn

Olli Rehn är mest populär bland center- och samlingspartistiska väljare. Rehn får i gallupen mera stöd bland samlingspartisterna än partiordförande Petteri Orpo, förra statsministern Alexander Stubb och olympiakommitténs ordförande Jan Vapaavuori.

24 procent av samlingspartisterna föredrar Rehn. 16 procent stöder Alexander Stubb och Jan Vapaavuori och Petteri Orpo får ett stöd på 11 procent från de egna leden.

Leende man i kostym i förgrunden. Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) dricker kaffe.
Bildtext Utrikesminister Pekka Haavisto har ett starkt stöd bland kvinnorna och vänsterpartierna.
Bild: Marja Väänänen / Yle

Pekka Haavisto är kvinnornas favorit

De Grönas utrikesminister Pekka Haavisto är kvinnornas favorit. Haavisto får sitt stöd av unga, från huvudstadsregionen och vänsterpartierna.

Stödet för Haavisto från de socialdemokratiska väljarna är 56 procent och från Vänsterförbundet 64 procent.

På den socialdemokratiska sidan är Sanna Marin nummer ett med ett gallupstöd 9 procent, men också EU-parlamentarikern Eero Heinäluoma och EU-kommissionären Jutta Urpilainen har stöd.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo
Bildtext Jobbigt läge för Samlingspartiet. Olli Rehn får i gallupen mera stöd bland samlingspartisterna än partiordförande Petteri Orpo (på bilden), förra statsministern Alexander Stubb och olympiakommitténs ordförande Jan Vapaavuori.
Bild: Silja Viitala / Yle

Läget jobbigast för Samlingspartiet

SDP har alltså ett klart startfält, medan situationen är jobbigast för Samlingspartiet som kommer att ha en utmaning i att hitta någon kandidat som matchar den populära sittande presidenten Sauli Niinistö.

Sannfinländarnas Jussi Halla-aho ligger på fjärde plats, men han får bara stöd från det egna partiet.

Det var 1826 personer som svarade på Taloustutkimus frågor. De tillfrågade fick lista 41 personer i popularitetsordning. Gallupen gjordes 14 - 17.3.2022 och felmarginalen är två procentenheter åt båda hållen.