Tjuvstarta våren – odla smått och grönt på fönsterbrädan
Fast marken är frusen och bara solens strålar vittnar om att våren är på väg kan det hända att det börjar klia i odlingsfingrarna.
De ivrigaste odlarna har redan börjat odla chili och paprika för att småningom flytta ut dem i varma växthus, men det finns sätt att odla och tjuvstarta våren på också om man inte har växthus eller trädgårdsland.
Odla skott på fönsterbrädan
På ett par veckor kan man få små ärtskott, som är både goda att äta och fina att titta på. Lägg ärtorna i blöt över natten innan du trycker ner dem i jorden.
Krasse och chiafrön växer upp på några dagar om man strösslar ut frön på en fuktig trasa eller på ett hushållspapper.
Solrosfrön i lite jord blir också snabbt till små ätbara skott. Man kan också testa andra frön och se om de gror. De små skotten är goda att sätta på smörgåsen och fina att garnera med.
Odla det du annars skulle slänga
Sallatsändar, morotsändar och lök som börjat växa och som man i normala fall slänger, kan bli till ny mat.
Sallatsändar kan tas på vara och placeras i ett vattenglas så att rotdelen nuddar vattnet. Snabbt skjuter roten nya små rötter och så småningom börjar det växa upp nya små salladsblad.
En morotsände kan börja skjuta ny blast om man trycker ner den en centimeter i jord eller placerar den på ett fat med vatten.
Vitlöksklyftor som börjat skjuta ut blast smakar ofta lite beskt att ha i matlagningen, men om man sticker ner dem i lite jord så att endast toppen syns, fortsätter blasten att växa.
Blast börjar också växa om man placerar klyftan i vatten, kanske med lite prydnadsstenar runtom så att de hålls stående med rotändan ner i vattnet.
Blasten kan man sedan använda i matlagningen precis som man använder t.ex. gräslök, fast de smakar vitlök.
Röd eller gul lök, samt rotändan av purjolök kan man även odla blast från genom att placera t.ex. i ett vattenglas eller hyacintvas, så att rotdelen nuddar vattnet. Fyll på vatten regelbundet och byt vatten varannan dag.
Prova också med selleri, andra rotfrukter, eller grönsaker där en del av roten eller blastmynning finns kvar. Bäst resultat får man av ändor som man redan ser har små gröna början till tillväxt.
Odla tomat och gurka på fönsterbrädan
Det går alldeles utmärkt att odla grönsaker på fönsterbrädan, även om det kräver både mera tid och jobb än att odla skott och blast. Till skillnad från skott och blast som klarar sig bra utan näring, kräver både tomat och gurka extra näring för att orka ge frukt i slutändan.
Allt fler nya sorter tas fram för krukodling. Vissa nya tomatsorter blir bara 30 cm.
Gurkorna för krukodling är betydligt mindre än vanliga slanggurkor och skördas vid ca 5-8 cm, beroende på sort.
Tomat och gurka kan odlas på fönsterbrädan året runt, men vintertid krävs extra belysning om man vill ha skörd. På sommaren kan man givetvis flytta ut plantorna på balkongen eller terrassen om man vill.
Som näring kan man använda vattenlöslig näring som blandas ut i vatten, gödselpinnar som man sticker ner i krukan eller pellets som man först löser upp i vatten. Använd gärna ekologiskt gödsel och följ instruktionerna på förpackningen.
Håll liv i örterna med en disktrasa
Det kan vara svårt att hålla tillräckligt jämn fuktighet i örtkrukan för att den skall klara sig mer än ett par dagar efter att man köpt den. Ett tips är då att man klipper en disktrasa till lämplig storlek och virar den runt jordklumpen.
Rotklumpen vattnas underifrån, något de ofta är vana vid från början. Är man storkonsument av örter går det ju dessutom att ta sticklingar av t.ex. basilika, för att dryga ut skörden.
Det är inga stora skördar man får genom att odla på fönsterbrädan, men om man längtar efter odlingssäsongen kan man tjuvstarta våren och faktiskt lyckas med ganska mycket!