Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Fullständig idioti – F1 ska inte köra i länder som Saudiarabien": missilattacken överskuggade ett högdramatiskt lopp, experten onådig

Från 2022
Collage på missilattacken och en närkamp mellan Max Verstappen och Charles Leclerc.
Bildtext Två dagar efter missilattacken gjorde Max Verstappen och Charles Leclerc upp om segern i Jeddah.
Bild: All Over Press

Max Verstappen och Charles Leclerc bjöd på läckert drama – men ändå lämnade Saudiarabiens grand prix en bitter smak i munnen. Jag kan bara skaka på huvudet, säger Fredrik af Petersens.

"Är det min bil som brinner?"

Max Verstappens fråga i stallets radio på fredagens första träningspass blev ikonisk för Saudiarabiens grand prix 2022.

Nej, det var inte Verstappens bil som brann. Det var inte heller någon annans F1-bil som brann. Det var en bränsledepå, bara kilometer från banan i Jeddah, som stod i lågor efter en missilattack.

– När de fick höra om det hade förarna ett möte där de var eniga om att de vill bojkotta loppet på grund av attacken, berättar Yle Sportens F1-expert Fredrik af Petersens.

Kevin Magnussen och andra förare håller möte.
Bildtext Förarna höll ett möte efter det andra träningspasset på fredagen.
Bild: XPB Images / All Over Press

– Sen möttes i sin tur teamcheferna, som blev intygade av myndigheterna att det skulle vara säkert att köra. Och sen övertalade de förarna att göra det, forsätter han.

Samtidigt, påpekar af Petersens, har BBC rapporterat att de saudiska myndigheterna ska ha pressat stallen. Enligt BBC hotade myndigheterna bland annat med att stoppa stallpersonal från att lämna landet ifall loppet inte körs.

– Och BBC brukar veta vad som händer bakom kulisserna, påpekar af Petersens.

"Har OS ändrat på något? Har fotbollen ändrat på något?"

Faktum är att F1 arrangerade en deltävling i ett land som tekniskt sett har varit i krig sedan 2015, då Saudiarabien gick in i Yemen. Efter det har saudierna slagits mot huthirebeller – som också tog på sig ansvaret för fredagens attack.

Det är inte den enda fläcken på Saudiarabiens rykte. Landet har anklagats för grova brott mot mänskliga rättigheter – helt som också Förenade Arabemiraten, Qatar, Kina och Bahrain där säsongen körde igång för en vecka sedan.

Var dramat bakom kulisserna på fredagen då ett tecken på att F1-arrangörerna kan tvingas tänka om?

– Det har teamcheferna sagt att man ska diskutera, säger af Petersens och lägger ut texten:

– Jag tycker att det är fullständig idioti när F1-chefen Stefano Domenicali säger att formel 1 kan ändra på människorättssituationen i de här länderna. Att de gör det genom att komma dit och köra. Det är ju fullständigt dumt.

Mohammed Bin Sulayem och Stefano Domenicali möter pressen.
Bildtext "Det är säkert att köra här", intygar Stefano Domenicali tillsammans med Fias ordförande Mohammed Bin Sulayem.
Bild: XPB Images / All Over Press

– Har de olympiska spelen ändrat på något? Har fotbollen ändrat på något? Varför tror man att formel 1 ska kunna ändra på något? Så stort intryck har de inte i Saudiarabien, Qatar, Kina eller Bahrain. Jag kan bara skaka på huvudet.

Så du tycker med andra ord att F1 ska stryka de här länderna ur kalendern i framtiden?

– Det tycker jag. Toto Wolff säger att om vi inte åker dit så uppmärksammar ingen problemen. Det stämmer ju inte. Man kan ju läsa i tidningen att saudierna avrättar 81 människor under en och samma dag oavsett om F1 kör där eller inte.

– Men det är slanten som bestämmer. Man öppnar sitt bankkonto och så strömmar det in pengar från länder där det pågår brott mot mänskliga rättigheter. Och samtidigt försvinner klassiska lopp i Europa. Det är helt fel.

Högt underhållningsvärde på banan

Samtidigt kan man inte sticka under stol med att loppet på den grymt snabba och potentiellt livsfarliga banan i Jeddah blev något av en klassiker. Framför allt segerstriden mellan Max Verstappen och Charles Leclerc.

Den regerande världsmästaren och Ferrari-föraren gjorde upp om segern i en högdramatisk duell, som kunde ha blivit ännu mer spännande om det inte varit för gula flaggor på strategiskt viktiga partier av banan de sista varven.

– Det var en häftig strid, säger af Petersens.

– Och jag tror att den kommer att fortsätta hela säsongen. Ferrari har verkligen fått fart på sin bil – inte bara gällande motorn utan hela paketet med aerodynamiken. Det fungerar perfekt. De är tillbaka på allvar och det oroar framför allt Mercedes.

Charles Leclerc och Max Verstappen hälsar på varandra efter ett lopp.
Bildtext Allt talar för att det är den här duon som gör upp om VM-titeln i år.
Bild: IMAGO/Nordphoto/All Over Press

Ett fiasko, talar af Petersens om då han summerar de regerande konstruktörsmästarnas säsongsinledning. Lewis Hamilton åkte ut i Q1 i Saudiarabien och var uppgiven efter loppet också.

Men.

– Men får aldrig räkna bort dem. De har ett stort gäng väldigt duktiga ingenjörer och tekniska experter. De kommer tillbaka, men måste skynda på. Om det fortsätter så här i Australien och Imola så blir det synnerligen svårt att hinna i kapp.

Det som man redan nu kan slå fast är att de omsusade regelförändringarna verkar ha önskad effekt. Bakom duellen mellan Verstappen och Leclerc bjöd loppet på flera omkörningar.

– Jo, det är fortsättningsvis bara två stall som gör upp i täten, men mittfältet har blivit tätare. Se bara på Valtteri Bottas och Kevin Magnussen. De har absolut överraskat. De nya reglerna har haft fullständigt den effekten som alla hoppades, säger af Petersens.

Diskussion om artikeln