Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Gör veckoslutsmorgnarna lite festligare – bjud på långbakad gröt och chokladdryck med peppar

Gör veckoslutsmorgnarna lite festligare – bjud på långbakad gröt och chokladdryck med peppar - Spela upp på Arenan

För oss nordbor är gröt något som mättar snabbt och billigt. Men gröt har också blivit trendmat som serveras på hippa grötrestauranger i storstäder. Här är Strömsös långbakade gröt för långsamma veckoslutsmorgnar.

Långbakad gröt går att krydda på många olika sätt. Nötter ger tuggmotstånd, rivet äpple ger friskhet och kryddorna gör gröten smakrik. Om du dessutom kompletterar med vår enkla pepparchokladdryck har du ett utmärkt morgonmål eller brunch, beroende på vilken tid på dygnet du vaknar. Passa på att använda ugnen till att t.ex. rosta mysli när du ändå är igång.

Långbakad gröt med nötter och bär

Mängd: 6 portioner

Tillagningstid: 40 min, varav förberedelser 15 min

Ingredienser

  • 1 ägg

  • 5 dl havremjölk

  • 4 msk honung

  • 3,5 dl ekologiska fullkornshavregryn

  • 1 dl kokosflingor

  • 1 tsk kanel

  • 2 kryddmått vaniljpulver (inte socker)

  • 1 tsk salt

  • 2 äpplen (rivna)

  • 0,75 dl hackade nötter och frön, t.ex. pekannöt, pinjefrön, solrosfrön, mandel

  • 2 dl hallon eller andra bär

  • smör till formen

    Till servering:

  • lönnsirap

  • färska eller upptinade bär, t.ex. hallon och blåbär

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Smörj en form, ca 20 x 25 cm.

  3. Rör ihop ägg, havremjölk och halva mängden honung.

  4. Blanda ihop havregryn och kryddor och rör ner i mjölkblandningen.

  5. Riv äpplena och rör om.

  6. Häll gröten i formen.

  7. Häll över hallon och tryck ner dem lite.

  8. Strö på de hackade nötterna och fröna.

  9. Ringla över resten av honungen.

  10. Grädda ca 25 min tills gröten fått fin färg.

  11. Servera med lönnsirap och bär.

En ugnsform med gröt innan gräddning
Bildtext Långbakad gröt med bär och nötter.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Choklad och peppar är en utmärkt kombo

Till den här chokladdrycken kan du använda de pepparsorter du råkar ha i kryddskåpet. Choklad och peppar passar förvånansvärt bra ihop. Man kan också ge drycken ett extra sting genom att blanda i några centiliter portvin, madeira eller mandellikör.

En kopp med chokladdryck smaksatt med peppar
Bildtext Garnera med krossade pepparkorn och vispad grädde.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Chokladdryck smaksatt med peppar

Mängd: 4 personer

Tillagningstid: 15 min, varav förberedelser 10 min

Ingredienser

  • 5 dl mandelmjölk

  • 1 tsk färsk riven ingefära

  • 5 svartpepparkorn

  • 5 kryddpepparkorn

  • 5 rosépepparkorn

  • 60 g hackad choklad av valfri sort

Instruktioner

1. Riv ingefära.

2. Koka upp mandelmjölk med ingefära, hela svartpepparkorn, kryddpepparkorn och rosépepparkorn. Låt sjuda ca 5 min. Sila.

3. Hacka chokladen och vispa ner den i den varma mjölken.

4. Häll upp i muggar och toppa med vispad grädde och nymalen peppar.

Både gröten och drycken går att göra veganska om man byter ut honungen mot till exempel agavesirap och väljer vegansk choklad, mjölk och grädde.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk