Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vårstädningen av gator inleds i Åbo

Från 2022
Katujen siivousta hiekkapölystä
Bildtext Städkampanjen pågår till mitten av maj.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Gatuområdena i Åbo centrum rengörs och städas på sand och gatudamm från och med måndag 4 april.

Åbo har bjudit in centrumområdets fastigheter till att delta i storstädningen så att gatuområdena kan rengöras med en gång. Fastigheterna kan borsta sanden från gångbanor till körbanan innan den tvättas.

Sanden får inte borstas eller sköljas in i gatubrunnarna.
Vårstädningen har redan kommit igång utanför centrumrådet. De livligaste trafikerade ledernas körbanor samt gång- och cykelvägarna rengörs först.

Städkampanjen pågår till mitten av maj.

Avvikande parkeringsarrangemang gäller

För att gatorna ska kunna rengöras så effektivt som möjligt krävs också avvikande parkeringsarrangemang.

Städningskampanjen genomförs så att gatans motsatta sidor rengörs under två på varandra följande dagar. Arrangemanget gör det möjligt att parkera på ena sidan av gatan.

gatusopmaskin i farten
Bildtext Utredningar har visat att städningen förbättrat luftkvaliteten i centrum.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Avvikande parkeringsarrangemang märks ut på området med uppmaningsskyltar om att flytta fordonen. På skyltarna finns datum då gatuområdet ska vara tomt. Flyttuppmaningen avlägsnas i takt med att varje gatsträcka blir färdigstädad.

Målsättningen är att förebygga gatudamm

Gatudamm uppkommer när trafiken lyfter upp dammpartiklar som har sitt ursprung sanden som används vid vinterunderhållet, vid slitage av gatornas ytor och i samband med användning av dubbdäck. Vid soliga och torra dagar rör trafiken om dammet som samlats under vintern vilket blandas i luften och försämrar luftkvaliteten.

När partikelkoncentrationerna stiger så kan det orsaka symptom, speciellt hos känsliga personer som astmatiker, seniorer och småbarn. Snuva, hosta, andningsbesvär samt irritation av hals och ögon hör till de vanligaste symptomen.

Städkampanjen ordnades första gången 2013 och utredningar har visat att städningen förbättrat luftkvaliteten i centrum.