Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Missar VM igen efter nordmakedonska sensationen – men Mancini blir kvar som Italiens förbundskapten: "Är fortfarande ung"

Roberto Mancini fundersam på match.
Bildtext Roberto Mancini tror sig få fortsätta som förbundskapten.
Bild: IMAGO/Gribaudi/ImagePhoto/ All Over Press

Italien missar fotbolls-VM för andra gången på raken. Men det blytunga nederlaget i Nordmakedonien verkar inte kosta fjolårssommarens guldtränare Roberto Mancini jobbet.

Inom ett drygt halvår har de italienska fotbollsfansen fått erfara båda ändorna av känsloskalan.

I somras blev man bäst i Europa – förra veckan skickade Nordmakedonien ut italienarna från playoffspelet till årets fotbolls-VM i Qatar. En enorm missräkning för Italien, som nu får följa med världsmästerskapet från hemmaplan för andra gången på raken.

Kvalmissen till trots ser förbundskapten Roberto Mancini ut att bli kvar. 57-åringen har ett kontrakt som sträcker sig till juni 2026.

– Vi måste börja om. Jag talade med förbundets ordförande, vi är överens om allt. Vi har tid på oss att snacka om vad som behöver förbättras, säger Mancini på en presskonferens på måndagen.

"Har skapat en sällsynt stämning"

När Italien föll mot Sverige i VM-kvalet för fyra år sedan fick tränaren Gian Piero Ventura gå omgående. För hans omtyckte efterträdare Roberto Mancini är framtiden en annan.

Roberto Mancini talar med kollegor.
Bildtext Mancini vann EM-guld med Italien i juli i fjol.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Förutom EM-guldet i somras har de italienska fotbollsherrarna hunnit ha en 37 matcher lång svit utan förlust med Mancini vid rodret.

– Det som tränaren gjort för oss under de här tre åren är unikt. Han har skapat en sällsynt stämning på Coverciano (landslagets träningsanläggning, reds. anm.), intygar veteranbacken Leonardo Bonucci.

Italien kommer alltså att ha en paus på åtminstone tolv år från VM-spel. Före missen 2018 var fotbolls-VM 1958 det senaste som "Gli azzuri" inte deltagit på.

– Jag är fortfarande ung och har drömt om att vinna EM samt VM – det sistnämnda får jag ännu vänta på en stund. Jag gillar mitt jobb och vet att vi kan få till något stort med spelarna, fortsätter Mancini.

Diskussion om artikeln