Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Cannabis odlades i bostäder, garderober och skog i Hangö och Raseborg – två män dömda till fängelse

En bild av cannabisplantans långa blad.
Bildtext Cannabisplantor har hittats i Raseborg och Hangö. Arkivbild.
Bild: Heikki Haapalainen / Yle

Två män i Västnyland har odlat cannabisplantor i sina hem. Den ena mannen säger att han gjorde det för att lindra kronisk smärta. Båda döms till fängelse.

En man från Raseborg, född 1979, har dömts till ett år fängelse av Västra Nylands tingsrätt för att han odlat cannabisplantor. Åklagaren yrkade på en dom för grovt narkotikabrott, men tingsrätten ändrade det till narkotikabrott.

För fyra år sedan odlade mannen cannabisplantor i flera rum och i ett par garderober i sin bostad. Han hade totalt 229 plantor i sin odling.

Mannen hade förutom plantorna bland annat 930 gram cannabisblad i sitt hem, drygt 36 gram torkade cannabisblomställningar, alltså marijuana och tusentals cannabisfrön.

Den åtalade: Bara 115 plantor var användbara

Åklagaren ansåg att mannen kunde ha fått en skörd på mellan 5 700 och 10 000 gram marijuana. Åklagaren ansåg att odlingarna inte var enbart för eget bruk då man ser hur mannen använt gödsel, belysning och så vidare i samband med odlingarna.

Mannen erkände brottet, men ansåg att bara 115 plantor var användbara. Mannen berättade att han har en smärtsam kronisk sjukdom och att han sökt lindring för det. Han hade fått recept utomlands för läkemedel med cannabis och hade också fått sådant recept av en läkare i Finland.

Det här läkemedlet innehöll så lite cannabis att det inte hjälpte mot smärtorna och det var också dyrt, vilket ledde till att mannen började odla cannabis.

Mannen anser att han hade kunnat få högst 2 800 gram av odlingarna. Västra Nylands tingsrätt anser att han hade kunnat få 3 000 gram mera än så av sina odlingar.

Tingsrätten anser att mannens förklaring är trovärdig och att det inte går att bevisa att han odlat för att få så stor mängd cannabis som möjligt. Tingsrätten ändrade därför grovt narkotikabrott till narkotikabrott.

Plantor inne och utomhus i Hangö

Detsamma gjorde tingsrätten i ett annat fall. Grovt narkotikabrott blev narkotikabrott då en man, född 1990, dömdes på grund av att han odlat cannabis i hemmet i Hangö.

Mannen hade förra året 57 växter i sin bostad, på uteplatsen och i en närbelägen skog. Då plantorna hittades var 15 av dem som växte i skogen redan över en meter långa.

Mannen hade också 90 gram blomställningar och blad i sin bostad.

Villkorliga fängelsedomar

Åklagaren ansåg att mannen hade kunnat få mellan 1 400 och 2 500 gram marijuana av cannabisväxterna. Åklagaren ansåg också att marijuanan inte bara var för eget bruk med tanke på mängden plantor och då mannen strävat till att få så bra skörd som möjligt.

Mannen tyckte själv att han skulle ha fått högst 250 gram av skörden. Tingsrätten ansåg också att åklagarens uppskattning var för hög.

Mannen dömdes till sex månader fängelse. Både Hangöbons och raseborgarens domar är villkorliga.

Domarna har ännu inte vunnit laga kraft.