Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hovrätten skärpte domen för mannen som skadades i terrorattacken i Åbo – ska nu betala 27 000 euro till staten för ekonomiska brott

Från 2022
Turun hovioikeus
Bildtext Domen gavs i Åbo hovrätt på måndagen.
Bild: Petra Ristola / Yle

Mannen som skadades allvarligt i terrorattacken i Åbo 2017, Hassan Zubier, åläggs betala finska staten 27 000 euro för ekonomisk vinning som tillkommit i samband med olika ekonomiska brott. Domen gavs i Åbo hovrätt på måndagen.

Zubier dömdes 2020 i Egentliga Finlands tingsrätt för penninginsamlingsbrott, grov förfalskning och grovt bedrägeri till villkorligt fängelsestraff på ett år och 10 månader. Han skulle dessutom betala 13 000 euro till staten.

Hovrätten ändrade inte på det villkorliga fängelsestraffets längd men ansåg att den ekonomiska vinningen i samband med de ekonomiska brotten varit så betydande att summan som ska betalas till staten nu höjdes.

Zubier ingrep och blev skadad i samband med terrorattacken i Åbo, sommaren 2017. Han åtalades och dömdes för penninginsamlingsbrott, grov förfalskning och grovt bedrägeri.

Hassan Zubier
Bildtext Zubier ingrep och blev skadad i samband med terrorattacken i Åbo sommaren 2017.
Bild: Yle/Peter Karlberg

Han dömdes för att ha lämnat in ett förfalskat arbetsintyg och uppgett felaktiga inkomster, då han tilldelades ersättningar efter terrordådet. Enligt intyget jobbade han för ett ambulansföretag i Sverige, men intyget var förfalskat.

Enligt åklagaren skulle den sammanlagda ersättningen ha legat på 230 000 euro eftersom ersättningen betalas ut en gång i månaden, fram till hans 65-årsdag.

Zubier dömdes för penninginsamlingsbrott tillsammans med en annan person, en Vasabo. Båda nekade till åtalen.

En penninginsamling startades efter terrorattacken för att hjälpa Zubier och hans familj. Penninginsamlingen uppfyllde ändå inte de lagliga kraven för en insamling.